Ziua Culturii Naționale 2025
Pe 15 ianuarie, Ziua Culturii Naţionale este celebrată în toate comunităţile locuite de români, în interiorul sau în afara graniţelor ţării
Leyla Cheamil, 15.01.2025, 12:05
Din 2011, România sărbătorește, în fiecare an, Ziua Culturii Naționale, care marchează data naşterii poetului naţional Mihai Eminescu. Această zi este dedicată culturii, artei şi efortului academic românesc, subliniind rolul lui Mihai Eminescu în modelarea identităţii culturale naţionale, prin contribuţiile sale în literatură, jurnalism, filosofie şi teatru. Anul acesta, se împlinesc 175 de ani de la naşterea celui care este considerat cel mai mai mare poet român. Ziua Culturii Naţionale a fost iniţiată de fostul preşedinte al Academiei Române, Eugen Simion, şi legiferată de Parlamentul României, în anul 2010.
Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naţionale a României, este de părere că această zi trebuie sărbătorită în toate zilele anului, nu doar pe 15 ianuarie. „În opinia mea, este o idee foarte bună instituirea unei Zile a Culturii Naţionale, în contextul în care cultura rămâne, cred, piesa principală a identităţii în orice societate, inclusiv în societatea româneascăˮ, a punctat Adrian Cioroianu. Acesta a adăugat că simpla instituire a unei Zile a Culturii Naţionale îi ţine în priză pe responsabilii culturali şi, pe tot cuprinsul ţării, au loc manifestaţii care, multe dintre ele, sunt foarte reuşite şi care, într-un fel, se transformă şi într-un exemplu de bune practici.
Ajunsă la a XV-a ediţie, Ziua Culturii Naţionale este celebrată în toate comunităţile locuite de români, în interiorul sau în afara graniţelor ţării. În Bucureşti şi în ţară, au fost programate numeroase evenimente: conferinţe, dezbateri, concerte şi expoziţii, iar la multe muzee intrarea este gratuită. Printre evenimentele organizate în capitală se numără lansări de carte, de fotografie, ateliere de creaţie, dezbateri şi spectacole. Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” a programat o „Serată Eminesciană” dedicată Zilei Culturii Naţionale, evenimentul avându-i ca protagonişti pe soprana Arlinda Morava, actorul Claudiu Bleonţ şi pianista Adriana Alexandru.
De Ziua Culturii, cărţi, concerte, emisiuni şi piese de teatru radiofonic se aud pe frecvenţele posturilor Societăţii Române de Radiodifuziune. Posturile Radio România Regional, Radio România Antena Satelor, Radio România Internaţional, Redacţia Minorităţi şi Radio România Radio 3Net au pregătit programe speciale dedicate acestei sărbători şi temei principale a acestui an: facilitarea accesului la cultură pentru publicul larg.
În noiembrie 2024, Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală a lansat „Barometrul de Consum Cultural 2023. Comunități de consum în contextul schimbărilor societaleˮ. Potrivit cercetării, frecvența vizitării obiectivelor cu relevanță culturală a crescut accelerat. Astfel, 67% dintre respondenți au vizitat monumente istorice și situri arheologice cel puțin o dată pe an în 2023, față de 59% în 2022, iar 45% au vizitat un muzeu, o expoziție sau o galerie de artă cel puțin o dată pe an în 2023, față de 30% în 2022.