Ziua Culturii Naţionale 2019
În România, pe 15 ianuarie - Ziua Culturii Române şi naşterea poetului Mihai Eminescu.
Roxana Vasile, 15.01.2019, 12:36
Printr-un proiect de lege adoptat în 2010 de Camera Deputaţilor, 15 ianuarie – ziua de naştere a celui mai mare poet român – a devenit, în România, Zi a Culturii Naţionale. Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889) a lăsat posterităţii o creaţie literară impresionantă, mergând de la poezie la traduceri din limbi străine, piese de teatru şi încercări beletristice. Aparţinând unui romantism literar relativ târziu, opera sa poetică a fost influenţată de marile sisteme de gândire ale romantismului, dar şi de marile sisteme filosofice ale epocii în care a trăit.
Departe de a bagateliza moştenirea eminesciană, dar pentru a o ancora în contemporaneitate, potrivit World Records Academy, poemul „Luceafărul” al lui Mihai Eminescu este cel mai lung de dragoste. Iată cum îl prezintă World Records Academy: „poemul poate fi simplu descris, pentru generaţia YouTube de astăzi, drept o combinaţie între „Pe aripile vântului” (pentru romantismul lui), „Star Trek” (poemul conţine divertisment SF) şi „Love Story” (pentru că se încheie cu o dramă), ceea ce înseamnă că este un poem romantic, dar şi unul modern, al mileniului al treilea”.
Semn al dorinţei de a o menţine mai ales în atenţia tinerei generaţii, care să îi perpetueze, astfel, valoarea, opera lui Mihai Eminescu a devenit, de marţi, aplicaţie pentru telefonul mobil, în urma unui proiect al Academiei Române, lansat la Ateneul Român din Bucureşti, în cadrul unei sesiuni omagiale. Opera lui Mihai Eminescu va fi disponibilă, gratuit şi într-un format compatibil cu telefoanele inteligente, în magazinele App Store şi Google Play. Aplicaţia „Mihai Eminescu, întreaga operă” pentru smart phone-uri reprezintă a doua mare relansare a Operei eminesciene după seria tipărită, de-a lungul ultimului secol, de către Academia Română.
Dincolo de manifestările dedicate poetului naţional român, în România, dar şi în marile capitale europene sunt organizate, pe 15 ianuarie, ca de fiecare dată în ultimii ani, extrem de multe evenimente ce pun în prim plan întreaga Cultură românească. Cum este imposibilă trecerea tuturor în revistă, să dăm doar două exemple.
Teatrul Naţional Ion Luca Caragiale din Bucureşti a programat, pentru doritori, trei tururi ghidate gratuite. Iar la mii de kilometri depărtare, la Madrid, a fost înfiinţat un nou lectorat de limba română, Spania devenind, astfel, asemenea Italiei şi Germaniei, una din ţările în care numărul acestor structuri este în creştere. Funcţionând în universităţi din străinătate şi susținute de către statul român, lectoratele, prin cursurile de limbă, literatură, cultură şi civilizaţie românească, promovează patrimoniul cultural românesc în țările-gazdă. Şi, odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, interesul mediilor academice de peste hotare pentru introducerea studiului limbii române este în creștere.