Zilele Bucureştiului
Bucureștiul a împlinit 559 de ani de la prima atestare documentară, iar Primăria a pregătit trei zile de concerte şi un concurs de proiecții spectaculoase. Oaspetele de seamă a fost veteranul Rod Stewart.
Roxana Vasile, 24.09.2018, 11:20
Zilele Bucureştiului 2018. De vineri, până duminică, locuitorii Capitalei, dar şi cei aflaţi doar în trecere prin oraş, au avut parte de un program complet de viaţă nocturnă pentru toate vârstele şi pentru toate gusturile. Aniversarea celor 559 de ani de la prima atestare documentară a Bucureştiului a fost prefaţată, joi, de redeschiderea, printr-un spectacol grandios simfonic şi multimedia, a fântânilor arteziene din Piaţa Unirii. După un amplu proces de modernizare, fântâna centrală, de pildă, are prevăzute patru ecrane de apă” orientate spre cele patru puncte cardinale, menite să creeze o platformă imensă pentru videoclipuri şi proiecţii laser, efectul tridimensional fiind unic în Europa.
Sistemul de fântâni din Piaţa Unirii, construit la sfârşitul anilor ’80, în plină perioadă a regimului comunist al lui Nicolae Ceauşescu, reprezintă unul dintre cele mai lungi din lume – 1.4 km, iar suprafaţa apei este de 16.200 m². Odată cu modernizarea lui, acest sistem – relicvă a regimului dictatorial – devine, de acum, un nou punct de reper al Bucureştiului modern al secolului XXI. Dar redeschiderea fântânilor nu a făcut decât să mărească apetitul bucureştenilor pentru distracţia ce avea să urmeze!
Vineri seară, în Piaţa Constituţiei din plin centrul Capitalei a fost programat un concert susţinut de Gheorghe Zamfir, cu folclor, muzică simfonică şi de film în program – genuri muzicale pe care cunoscutul naist român le-a interpretat alături de orchestră, tenori şi soprane de renume, precum şi de alţi artişti recunoscuţi la nivel mondial. Invitat special în concert a fost, din Franţa, Enrico Macias.
Apoi, sâmbătă, concertele trupelor românească The Mono Jacks şi britanică Hurts au prefaţat a cincea ediţie a show-ului-concurs de 3D videomapping iMapp Bucharest, care a adus design-ul, arta contemporană şi spectacolul direct pe faţada de 23.000 de metri pătraţi a Palatului Parlamentului, cea mai mare clădire administrativă din lume, după Pentagon.
Finalistele din acest an au venit cu spectaculoase jocuri de lumini şi lasere tocmai din Rusia, Canada, Spania, Mexic, China, Austria, Portugalia, Ucraina, Olanda, dar şi din România. Premiul juriului a revenit olandezilor de la Vision Impossible, iar cel al publicului a ajuns la echipa românească Mindscape Studio.
Zilele Bucureştiului s-au încheiat, duminică seară, cu un concert al unuia dintre cei mai mari artişti din toate timpurile, Rod Stewart. Legenda rock-ului britanic a făcut spectacol pentru cei nu mai puțin de 75.000 de oameni care au ținut morțiș să îl vadă și să îi fredoneze piesele, mai ales că intrarea a fost gratuită. Plin de viaţă, carismatic şi cu o energie debordantă la cei 73 de ani ai săi, Rod Stewart i-a uimit pe spectatori, care, timp de o oră şi jumătate, au cântat şi dansat în ritmul muzicii lui. Ei sunt viitorul” a spus sir Rod Stewart, în finalul concertului de la București, când pe scenă a urcat Corul de copii Radio, pentru a interpreta împreună cu el melodia Sailing”.