Zi de doliu în România
Tricolor arborat în bernă, momente de reculegere … ziua de miercuri a fost decretată de doliu naţional pentru victimele cumplitului accident din Muntenegru.
Roxana Vasile, 26.06.2013, 11:56
In România, pe 26 iunie este marcată Ziua drapelului naţional. Anul acesta, însă, momentelor festive le-au luat locul tristeţea unui întreg popor şi durerea imensă a 47 de familii, care îşi plâng morţii sau care aşteaptă în faţa spitalelor veşti despre cei dragi. Guvernul de la Bucureşti a decretat zi de doliu naţional în memoria victimelor cumplitului accident de duminică, din Muntenegru, când un autocar plin cu turişti a plonjat într-o prăpastie.
Intr-un extraordinar gest de solidaritate – unul dintr-o serie – muntenegrenii au decis să ia, şi ei, o decizie similară, în semn de respect faţă de cei care nu mai sunt. Românii nu vor uita, însă, nici cozile din faţa spitalelor, când locuitori din Muntenegru s-au oferit, spontan, să doneze sânge pentru cei aflaţi pe paturile de suferinţă. Nu-i vor uita nici pe cei care – salvatori şi oameni obişnuiţi – au înfruntat pericolul şi au coborât în prăpastie, pentru a le da o primă mână de ajutor răniţilor.
Despre solidaritate a vorbit pentru postul nostru de radio şi Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, prezent la operaţiuni încă de la început:
„Din momentul în care s-a dat dispoziţia din partea premierului pentru trimiterea unei echipe de evaluare în care au fost cei de la Ministerul de Externe, am fost şi eu. Acolo colaborarea cu medicii – şi nu numai cu medicii, ci cu toate autorităţile din Muntenegru – a fost exemplară, a fost foarte bine, deci un sprijin total din secunda în care am ajuns acolo. Ministrul sănătăţii, zilnic, a fost cu noi în aceste 2-3 zile, adică luni, de când am sosit, ne-a primit, a fost cu noi în spital, a vizitat pacienţii cu noi în spital ca să luăm deciziile care vor fi următorii paşi. Ministrul de externe Titus Corlăţean a fost primit şi de preşedinte, şi de primul ministru din Muntenegru, aşa că pot spune că a fost o reacţie la cel mai înalt nivel pozitivă şi de sprijin.”
Marţi, până târziu în noapte, răniţii, iniţial internaţi în capitala muntenegreană Podgoriţa, au fost aduşi cu avioane militare româneşti pentru îngrijiri medicale în spitale bucureştene. Un alt avion a repatriat trupurile neînsufleţite. Operaţiunea medicală întreprinsă este fără precedent, dată fiind complexitatea cazului şi numărul mare al celor care au murit sau care au suferit răni. A fost cea mai amplă desfăşurată vreodată în România cu sprijinul armatei. In total, trei aeronave şi aproape 40 de medici şi asistente medicale au fost mobilizaţi pentru cea mai mare operaţiune de repatriere a celor 47 de victime ale accidentului de autocar de duminică seara.
Pentru familiile lor, ceea ce s-a întâmplat în Muntenegru va rămane o neagră amintire: a celei mai mari tragedii în care au fost implicaţi, vreodată, turişti români.
Pentru cele doua ţări, e dovada că două naţiuni aflate la aproape 1.000 de kilometri distanţă împărtăşesc valori comune – solidaritate şi respect pentru viaţă.