Vreme de iarnă în aprilie
România se confruntă cu un neobişnuit episod de iarnă, care aduce pagube importante.

Bogdan Matei, 11.04.2025, 11:45
Vremea capricioasă face ravagii în România. Giurgiu: un copac rupt de vânt a căzut peste cablurile de internet și un incendiu a izbucnit la un stâlp de electricitate în urma vijeliilor şi a căderilor de ploaie îngheţată şi ninsoare. Dolj: vântul a împrăștiat în atmosferă pulbere de sulf, de zgură și de cenuşă dintr-un depozit. Zonele montane din judeţele vecine Gorj şi Vâlcea sunt în continuare afectate de vânt puternic şi zăpadă viscolită – anunţă reprezentanţii Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri.
Drumarii spun că vor acţiona cu material antiderapant în momentul în care viscolul se va opri și fac în continuare apel către conducătorii auto să nu plece la drum dacă nu au autoturismele echipate corespunzător şi să anunţe imediat dacă întâmpină probleme. Neamț: acoperişul unui bloc a fost smuls de vântul puternic și a căzut peste o maşină parcată. Un copac a fost doborât de vânt pe carosabil, iar circulaţia în zonă a fost restricţionată. Mai multe autoturisme au derapat din cauza poleiului. Circulaţia rutieră la nivelul judeţului se desfăşoară în condiţii de iarnă, pe mai multe sectoare de drum, după ce în cursul nopţii a nins. Constanța: o barcă de pescari s-a răsturnat în Dunăre.
În întreaga țară, mii de locuințe din zeci de localități au rămas, ore în șir, fără energie electrică, din cauza intemperiilor. București: tot din pricina vremii nefavorabile, Administraţia Prezidenţială a decis să anuleze, duminica trecută, popularul eveniment, inaugurat de șeful interimar al statului, Ilie Bolojan, „Porţi deschise la Palatul Cotroceni”, grație căruia cetățenii pot vizita unul dintre sediile puterii.
România se confruntă, de câteva zile, cu fenomene meteorologice mai curând hibernale, rar întâlnite în luna aprilie. Iar meteorologii anunță că vremea va rămâne deosebit de rece în întreaga ţară până la sfârşitul acestei săptămâni, cu temperaturi minime nocturne care pot coborî până la minus 10 grade Celsius în depresiuni. E, deja, strat nou de zăpadă, în medie de 10-20 centimetri la munte şi de 5-10 centimetri în estul țării.
Corespondenții Radio România din județe transmit că, pretutindeni, fermierii se tem că scăderea bruscă a temperaturii şi îngheţul puternic din ultimele zile au afectat grav livezile de pomi fructiferi, deja înfloriţi în perioada caldă din luna martie. În unele zone temperatura a ajuns la 22 de grade Celsius, pentru ca să coboare, apoi, la minus 6. Specialiștii spun că e foarte probabil să apară probleme serioase mai ales în livezile de prun, cireş, vişin, piersic sau cais. Deocamdată, pomicultorii nu se pot pronunţa, așteaptă ca Institutul de Meteorologie să anunţe că vor fi temperaturi cu plus şi spun că abia atunci vom putea calcula amploarea pagubelor.
La rândul lor, apicultorii afirmă că vremea schimbătoare afectează grav viața familiiilor de albine.