Votul prin corespondenţă, discutat în Parlament
Senatorii de la Bucureşti au adoptat proiectul de lege privind votul prin corespondenţă.
Roxana Vasile, 20.10.2015, 13:41
La aproape un an de la prezidenţialele din România, marcate de un scandal răsunător ce a depăşit, cu mult, graniţele ţării, Parlamentul de la Bucureşti se pregăteşte să adopte proiectul de lege privind votul prin corespondenţă. A fost nevoie de cozi interminabile la ambasadele din principalele capitale ale lumii, de sute de mii de români din diaspora care au aşteptat cu orele să-şi exprime dreptul la vot şi de mii care nu şi l-au putut exercita din cauza organizării deficitare pentru ca politicienii de la Bucureşti să decidă să ia măsuri.
Scandalul a mai lăsat doi miniştri de externe fără portofoliu şi a generat certuri serioase în Parlament, puterea şi opoziţia acuzându-se reciproc de inerţie, tergiversare şi rea voinţă. Luni, însă, proiectul de lege privind votul prin corespondenţă a fost adoptat de Senat. Documentul, iniţiat de Autoritatea Electorală Permanentă şi asumat de grupurile parlamentare, prevede că alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care doreşte să voteze prin corespondenţă la alegerile parlamentare, prezidenţiale şi europarlamentare se poate înscrie în Registrul Electoral printr-o cerere scrisă, transmisă ambasadei sau printr-un formular online.
Senatorii PNL, în opoziţie, au primit proiectul cu bucurie, liderul lor, Ion Popa, declarând că este un document pe care diaspora îl aştepta demult: “Constat că demersurile pe care le-au făcut parlamentarii PNL, culminând cu greva japoneză, au avut efect şi de aceea doresc să le mulţumesc parlamentarilor PSD pentru înţelepciunea de care au dat dovadă. Este o lege pe care românii o aşteptau demult.” Social-democraţii, la putere, au fost de acord cu proiectul.
Senatorul Mihai Fifor: “Eu am să vorbesc despre o promisiune onorată, o promisiune pe care PSD a făcut-o alegătorilor din diaspora, românilor din diaspora şi pe care, astăzi, o onorează. Noi ne-am asumat că, într-o săptămână, legea va fi în Parlament şi, doamnelor şi domnilor, astăzi legea este în faţa dumneavoastră, e drept, poate perfectibilă, dar merge la Cameră. Acolo se vor putea depune amendamente în continuare.“
Chiar şi aşa, proiectul nu a întrunit unanimitatea: grupul UDMR, precum şi cel liberal-conservator, ALDE, nu au susţinut actul normativ pe motiv că ridică multe semne de întrebare. Cât despre preşedintele României, Klaus Iohannis, acesta a salutat adoptarea legii votului prin corespondenţă de către senatori. El şi-a exprimat speranţa că actul normativ va fi finalizat săptămâna viitoare.
Klaus Iohannis: “Sunt foarte bucuros că Senatul a votat proiectul legii şi sper în continuare ca partidele să îşi menţină acest entuziasm pentru legea votului prin corespondenţă şi poate săptămâna viitoare, deja, să fim în posesia unei astfel de legi.” Proiectul va intra spre dezbatere în Camera Deputaţilor, for decizional.