Vor fi anticipate?
Posibilitatea organizării de alegeri parlamentare anticipate în România este tot mai des evocată. Ce spun partidele politice?
Roxana Vasile, 14.01.2020, 12:15
Vor fi sau nu vor fi anticipate? Aceasta este întrebarea. Partidul Naţional Liberal, la putere în România, a decis să înceapă negocieri cu partidele politice, mai puţin cu Partidul Social Democrat, în vederea declanşării de alegeri parlamentare anticipate. Preşedintele de dreapta al ţării, Klaus Iohannis, şi premierul Ludovic Orban, preşedinte al PNL, ar dori ca scrutinul să aibă loc la începutul verii, odată cu localele.
Pentru aceasta, este nevoie de o majoritate care să respingă în Legislativ două propuneri consecutive de guvern, aşa cum cere Constituţia, nu mai înainte, însă, de a convinge unul din partidele din Parlament să depună o moţiune de cenzură la adresa Executivului monocolor liberal, moţiune care să şi treacă. Aceasta pentru că liberalii nu văd o soluţie în demisia premierului Orban.
Deputatul PNL, Florin Roman: “Planul nostru exclude această variantă. Practic, noi nu putem să stăm în această stare în care PSD s-a baricadat în Parlament. Dinamitează orice ordonanţă de urgenţă a Guvernului şi scoate pe tapet proiecte pe care noi nu le susţinem.”
Împărtăşeşte, deocamdată, părerea liberalilor de organizare a anticipatelor doar Alianţa USR-PLUS. Liderul USR, Dan Barna: “Aşteptăm consultările necesare pentru a putea să facem paşi înainte în direcţia aceasta de realizare a alegerilor anticipate, un alt demers politic pe care noi îl vedem necesar pentru a putea să avem şi în Parlament o majoritate prin care România să poată să înceapă să facă aceste reforme care, din păcate, deocamdată sunt posibile doar prin angajări de răspundere.”
Îndepărtat de la guvernare, în luna octombrie, prin moţiune de cenzură, PSD, care are cei mai mulţi parlamentari, respinge ideea anticipatelor şi atrage atenţia că va face toate demersurile constituţionale pentru a se opune unei eventuale decizii în acest sens a liberalilor. Deputatul PSD, Daniel Suciu: “Nu este decât o perdea de fum care să acopere că, de două luni de zile, dau din colţ în colţ, nu găsesc soluţii pentru un lucru elementar şi anume, mărirea alocaţiilor pentru copii. De asemenea, un milion de români nu au, de la 1 septembrie, mărită pensia minimă, cadrele didactice sunt ping-pong între un ministru care spune un lucru şi un premier care spune alt lucru.”
Împotriva alegerilor anticipate sunt şi cei de la ALDE, foştii parteneri juniori ai PSD la guvernare, care invocă instabilitatea politică pe care un astfel de scrutin ar genera-o. ProRomânia, desprins din PSD, nu se opune, dar nici nu doreşte să ajute în vreun fel, iar PMP, de centru-dreapta, pune condiţii, aşa că, una peste alta, misiunea liberalilor pare destul de dificilă. Pentru ei, anticipatele sunt necesare, pentru a profita politic de avantajul conferit de victoriile la europarlamentare şi prezidenţiale.
În schimb, organizarea parlamentarelor la termen, în toamnă, i-ar oferi PSD un răstimp preţios în care guvernarea PNL s-ar eroda, iar el ar putea recupera din procentele – nu puţine – pierdute în urma scrutinelor de anul trecut.