Vizite la Chişinău
Administraţia pro-occidentală din Republica Moldova începe să încaseze – deocamdată, în plan diplomatic - dividendele propriului curaj.
Bogdan Matei, 05.12.2013, 11:50
Imperturbabile în faţa presiunilor Rusiei şi defel ispitite de modelul Ucrainei, care a abandonat în ultima clipă calea occidentală, Guvernul şi Preşedinţia Republicii Moldova au ales, acum o săptămână, să parafeze acordurile de asociere şi de liber schimb cu Uniunea Europeană. Chişinăul de devenit, imediat, o destinaţie privilegiată a emisarilor apuseni, veniţi să-i felicite şi să-i încurajeze pe amfitrioni.
Descins printre cei dintâi, preşedintele Senatului de la Bucureşti, Crin Antonescu, a dat asigurări că România vecină va fi prima ţară care va ridica restricţiile de viză pentru cetăţenii moldoveni, îndată ce Bruxellesul va lua această decizie.
Tributari unei logici de politică internă, comentatorii de la Bucureşti au remarcat că Antonescu n-a mai fost la Chişinău de 14 ani. Şi au speculat că vizita e a unui prezidenţiabil care, înaintea scrutinului de anul viitor, încearcă să seducă un potenţial electorat, format din cetăţeni moldoveni ce deţin şi paşaport românesc, cifrat la câteva sute de mii de persoane. Agenda vizitei a fost, însă, pe măsura celei de a doua funcţii în statul român, pe care o deţine Antonescu.
La întâlnirea cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, el a repetat că: În România, ţară membră a Uniunii Europene, există un consens politic total între toate forţele politice, la nivelul tuturor instituţiilor oficiale Preşedinţie-Guvern-Parlament, un consens total pentru a sprijini eforturile de asociere şi de integrare ale Republicii Moldova pe calea UE.”
Corman a reiterat, la rândul său, gratitudinea pentru susţinerea consecventă a Bucureştiului pentru aspiraţiile europene ale Chişinăului şi a recunoscut că: Este în interesul nostru să dezvoltăm o relaţie normală, firească între două ţări vecine, două ţări prietene, şi contăm mult pe sprijinul României în continuare, la implementarea agendei europene a Republicii Moldova.”
Integrarea europeană reprezintă cea mai bună garanţie pentru un viitor sigur şi prosper, a spus, tot miercuri, şi secretarul de stat american, John Kerry. Acesta s-a aflat, timp de câteva ore, în Republica Moldova, pentru a transmite un mesaj de susţinere pentru opţiunea occidentală. John Kerry: Mă aflu aici ca să felicit poporul moldovean pentru că a parafat Acordul de asociere cât şi Acordul de comerţ liber cu UE la summitul de la Vilnius de săptămâna trecută şi să vă promit sprijinul american, pe măsură ce finalizaţi şi implementaţi aceste acorduri.”
Dublu detaliu elocvent, după ce Ucraina a renunţat să semneze acordurile cu UE, Kerry a refuzat să mai meargă la Kiev, iar vizita sa la Chişinău a fost cea de-a doua a unui secretar de stat american, după cea a lui James Baker în 1992, când Republica Moldova tocmai devenise independentă.