Vizita preşedintelui României în Italia
Relaţiile politice şi economice bilaterale şi situaţia conaţionalilor din Italia domină agenda vizitei la Roma a preşedintelui român, Klaus Iohannis.
Bogdan Matei, 28.04.2015, 12:55
Dintotdeauna legată de România prin cultura latină şi, din 2008, printr-un parteneriat strategic, gazdă a celei mai numeroase comunităţi româneşti din diaspora şi ţară de origine pentru numeroşi investitori în economia de aici, Italia ocupă un loc special pe agenda diplomatică a Bucureştiului. La patru luni după inaugurarea mandatului său, preşedintele României, Klaus Iohannis, a mers la Roma, pentru o vizită oficială, consacrată raporturilor bilaterale, dosarelor europene şi internaţionale, precum şi problemelor cu care se confruntă românii din Peninsulă.
Omologul său, Sergio Mattarella, a declarat apăsat că a venit momentul ca România să fie parte a Spaţiului Schengen şi a reinterat sprijinul său şi al Guvernului italian pentru atingerea acestui obiectiv. Potrivit trimisului Radio România la Roma, în cadrul convorbirilor dintre cei doi şefi de stat a fost subliniată şi importanţa relaţiilor economice şi comerciale bilaterale. Ambii preşedinţi au reliefat importanţa comunităţii româneşti din Italia şi a celei italiene din România, pe care le-au calificat drept o punte solidă.
În răspăr cu retorica populistă şi xenofobă a unora dintre politicienii italieni, preşedintele Matarella a amintit contribuţia însemnată a românilor la dezvoltarea economică a ţării sale. Plebiscitat, practic, de diaspora la alegerile din noiembrie, preşedintele s-a întâlnit de fiecare dată, în cursul vizitelor sale oficiale anterioare, la Paris, Berlin sau Varşovia, cu reprezentanţii acesteia. Luni, el a discutat şi cu liderii organizaţiilor care apără interesele celor circa un milion de conaţionali stabiliţi în Italia.
Cum scrutinul din toamnă a fost, pentru Guvernul de la Bucureşti, un răsunător fiasco organizatoric la secţiile de vot din diaspora, Iohannis a amintit că toate partidele parlamentare de la Bucureşti s-au angajat public să modifice legislaţia care asigură dreptul de vot al românilor din afara graniţelor. Klaus Iohannis:
Am auzit opinii diferite şi preocupări despre cum s-ar putea desfăşura votul prin corespondenţă sau cel electronic, dacă este suficient de sigur şi ce ar putea să îl afecteze. Sunt preocupări legitime. Specialiştii vor da răspunsurile tehnice şi vor veni cu soluţii, dar eu aş vrea să vă dau un răspuns de principiu: să renunţăm la premisa neîncrederii – a cetăţenilor în autorităţi, a autorităţilor în cetăţeni, a instituţiilor în propria capacitate de a pregăti şi organiza un asemenea vot.”
Importanţa şi rolul profund benefic al comunităţii româneşti din Italia a fost recunoscută, în cursul discuţiilor cu Iohannis, şi de preşedintele Senatului de la Roma, Pietro Grasso. La întâlnirile sale oficiale de la Roma, preşedintele României a pledat, din nou, şi pentru susţinerea integrării europene a Republicii Moldova vecine.