Vizita premierului român în SUA
Întâlnirile de la Washington ale premierului român, Victor Ponta, cu responsabili politici şi reprezentanţi ai cercurilor americane de afaceri confirmă soliditatea parteneriatului bilateral.
Bogdan Matei, 23.10.2013, 12:47
Acum un deceniu, pe când era liderul tineretului social-democrat român, Victor Ponta nu-şi refuza plăcerea unor gesturi teribiliste. Se afişa în tricouri imprimate cu chipul lui Che Guevarra, emblemă a stângii antiamericane de pretutindeni, şi declara că se va lega cu lanţuri de porţile primei baze militare a Statelor Unite care se va deschide în România.
Anul trecut, după ce majoritatea USL îl suspendase pe preşedintele atlanticist TraianBăsescu şi spera să-l vadă demis prin referendum, noul, pe atunci, premier Ponta a polemizat în mai multe rânduri cu emisarii Washingtonului, ce nu-şi ascundeau susţinerea pentru şeful statului. Sunt episoade de multă vreme depăşite. Rodat la putere, primul ministru demonstrează că, indiferent de culoarea puterii politice de la Bucureşti, Statele Unite rămân cel mai important partener politic şi militar al României.
Vicepreşedintele Joe Biden a mulţumit, de altfel, premierului pentru sprijinul constant al României în probleme precum Afganistanul sau găzduirea scutului antirachetă. Discuţiile lor s-au focalizat mai curând asupra colaborării economice. Cei doi lideri au fost de acord că e important ca volumul investiţiilor şi comerţului bilateral să crească.
Într-un interviu acordat corespondentului Radio România, Victor Ponta a explicat: Răspunsul din partea americană a fost: Fiţi puternici economic, independenţi din punct de vedere energetic, pentru că atunci în mod sigur militar şi politic şi economic sunteţi un partener important pentru noi”.
Pe fondul preocupărilor exprimate şi de companiile americane, şeful executivului de la Bucureşti a dat asigurări că justiţia română nu va mai fi implicată în bătălii politice, iar investiţiile lor sunt în siguranţă. Victor Ponta: Spun: „Domnule, noi venim să investim, dar guvernul ţării în care investim, justiţia din ţara respectivă ne garantează nouă protecţia investiţiei”? Or, aici n-am avut nicio reţinere să asigur faptul că suntem un sistem deja suficient de puternic şi guvernamental şi al justiţiei, în aşa fel încât orice investitor care respectă legile României şi standardele europene are asigurată protecţia din partea atât a guvernului, cât şi a justiţiei, pentru siguranţa investiţiilor pe care le-a realizat.”
Rămâne în suspensie dosarul vizelor de care cetăţenii români au, încă, nevoie pentru a intra în Statele Unite. Acesta nu depinde de administraţia democrată, ci de Legislativul dominat de republicani, drept pentru care pe agenda premierului au fost incluse şi întâlniri cu congresmeni americani.