Vizita premierului la Bruxelles
Aderarea României la Spaţiul Schengen a fost una din temele centrale ale vizitei premierul Nicolae Ciucă la Bruxelles.
Roxana Vasile, 27.10.2022, 11:59
Aderarea României la Spaţiul Schengen de liberă circulație a persoanelor și mărfurilor a fost tema centrală a convorbirilor pe care premierul Nicolae Ciucă le-a avut, miercuri, la Bruxelles, cu cele mai importante oficialităţi europene și belgiene. De fapt, subiectul nu a lipsit din niciuna din discuţiile cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, cu cea a Comisiei Europene, Ursula von de Leyen, ori cu premierul belgian, Alexander De Croo.
În întâlnirea cu şefa Executivului comunitar, premierul Ciucă a remarcat concluziile foarte bune ale recentei misiuni europene de evaluare, care, potrivit opiniei sale, confirmă pregătirea României pentru îndeplinirea obiectivului Bucureștiului de a adera la Schengen. Alexander De Croo a salutat eforturile autorităţilor române şi le-a transmis că mai au un ultim pas, important pentru întreg poporul. Cât despre Nicolae Ciucă, acesta a punctat că România a făcut toate demersurile necesare pentru atingerea obiectivului său:
Ne-am dat silinţa să îndeplinim toate cerinţele şi standardele tehnice şi, desigur, dacă este necesar, suntem deschişi să clarificăm totul pe baza tuturor abordărilor deja existente ale Comisiei şi bilateral cu fiecare ţară parteneră din Uniunea Europeană care doreşte să vadă mai mult decât este menţionat în raportul Comisiei.”
La sediul NATO, premierul Ciucă a purtat convorbiri cu secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg. Acesta a reafirmat că România este un aliat de bază valoros, care a adus contribuţii importante la securitatea NATO. Alianță care este pregătită să apere atât România, cât şi pe toţi ceilalţi membri ai săi, în contextul în care, prin evoluțiile din Ucraina, Rusia a transformat regiunea Marii Negre într-o zonă de război. Jens Stoltenberg a salutat, totodată, eforturile României de a susţine Grupul de Luptă al NATO condus de Franţa şi creat pe teritoriul României, grup din care fac parte și militari din Olanda şi Belgia.
România va continua să contribuie responsabil şi activ la promovarea securităţii şi stabilităţii euroatlantice, iar consolidarea unitară a posturii de descurajare şi apărare a NATO este esenţială – a afirmat, la rândul său, premierul Nicolae Ciucă:
Având în vedere dinamica ridicată a acestor evoluţii, cât şi impredictibilitatea comportamentului Rusiei, am accentuat necesitatea ca NATO să monitorizeze atent şi în continuare situaţia din Marea Neagră. Acest război arată, din păcate, ceea ce România susţine de mult timp – relevanţa strategică a Mării Negre pentru NATO, pentru interesele majore de securitate ale Alianţei.”
Pe lângă chestiunile privind Schengen și răspunsul Uniunii Europene la agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei, convorbirile premierului Nicolae Ciucă cu oficialii de la Bruxelles au mai privit consolidarea acţiunii Uniunii Europene în vecinătatea sa şi securitatea energetică.