Vizita premierului la Bruxelles
Premierul român a făcut o vizită de lucru la Bruxelles, unde a discutat cu secretarul general al NATO și cu preşedinta Parlamentului European.
Corina Cristea, 19.11.2024, 11:33
NATO salută eforturile continue ale României şi contribuţia sa semnificativă la consolidarea Alianţei şi a securităţii euroatlantice – este mesajul transmis de secretarul general, Mark Rutte, în timpul convorbirilor pe care le-a avut cu premierul Marcel Ciolacu, aflat, luni, într-o vizită de lucru la Bruxelles. România este determinată să dovedească că este un aliat de încredere şi un furnizor de securitate în regiune şi nu numai, a transmis la rândul său oficialul român, precizând că, pe lângă alocarea a 2,5% din PIB armatei, investiţiile în acest domeniu vor continua. Şeful Executivului de la Bucureşti a mai spus că prezenţa consistentă a Alianţei în România reprezintă o garanţie că fiecare centimetru al teritoriului țării este apărat pe deplin.
Marcel Ciolacu: “Încălcările spaţiului aerian aliat şi postura agresivă a Rusiei din Marea Neagră arată cât de important este să creştem efectivele în zonă şi să oferim un răspuns solidar şi unitar al Alianţei. În acest context, i-am transmis domnului secretar general că România înţelege şi-şi respectă angajamentele şi este solidară cu aliaţii şi partenerii noştri.”
România contribuie nu doar la întărirea flancului estic, ci mult mai mult, întrucât militarii săi participă activ la misiunile NATO în diferite zone, a subliniat secretarul general al Alianţei, Mark Rutte, salutând, totodată, sprijinul ferm acordat de București Ucrainei: “Ați investit mai mult de 2,5% din PIB pentru apărare. În plus, soldaţii au contribuit la misiunile NATO, mai ales în Kosovo, în Irak şi în alte locuri.”
La Bruxelles, premierul român a mai discutat cu preşedintele ales al Consiliului European, António Costa, dar și cu preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, în timpul întâlnirii, Marcel Ciolacu apreciind că este nevoie mai mult ca oricând de o agendă europeană ambiţioasă, de coerenţă şi de solidaritate între statele membre, precum şi de acţiune în interesul cetăţenilor. România împărtăşeşte preocuparea Uniunii Europene pentru diminuarea decalajelor dintre regiuni şi grupuri sociale, precum şi pentru asigurarea unei tranziţii verzi juste pentru toţi – aceste obiective ar trebui finanţate din bugetul multianual post-2025, a mai punctat oficialul român.
Şeful Executivului de la București i-a transmis, în același timp, preşedintei Metsola că obiectivul de aderare completă a României la spaţiul Schengen în acest an rămâne unul fundamental, iar o altă prioritate majoră o reprezintă avansarea proiectelor strategice de conectivitate la Marea Neagră.