Vizita oficială a premierului României, la Chişinău
Premierul tehnocrat al României, Dacian Cioloş, a făcut prima sa vizită în calitate de şef al Guvernului român, la Chişinău, în Republica Moldova.
Valentin Țigău, 26.08.2016, 13:12
România susţine continuarea procesului de reforme în Republica Moldova şi rezolvarea paşnică a conflictului din Transnistria. Sunt declaraţii făcute de premierul Dacian Cioloş, la sfârşitul vizitei oficiale efectuată, joi, la Chişinău. El a menţionat că, dincolo de sprijinul moral pe care România îl acordă cetăţenilor Republicii Moldova, majoritar romanofonă, Bucureştiul a virat o primă tranşă de 60 milioane de euro dintr-un împrumut pe patru ani şi jumătate cu o dobândă preferenţială de 1,45%.
Dacian Cioloş: “Ceea ce noi ne aşteptăm şi ceea ce noi susţinem este continuarea procesului de reformă. În această idee, vedem şi acest acord de împrumut, a cărei primă tranşă a intrat în conturile Guvernului Republicii Moldova. Am acordat şi acordăm sprijin în ideea că acest guvern s-a angajat să pună în aplicare anumite reforme şi că acest lucru chiar se va întâmpla.”
Din această primă tranşă, vor putea fi finanţate proiectele de dezvoltare a instituţiilor statului, reabilitarea drumurilor şi deblocarea achiziţiilor publice. Totodată, premierul Dacian Cioloş a susţinut, la Chişinău, importanţa stimulării investiţiilor româneşti în Republica Moldova. România este principalul partener comercial al Moldovei, iar continuarea reformelor va încuraja investitorii români, a spus premierul, dând ca exemplu Transgaz şi Translectrica. Şi premierul Pavel Filip a punctat că Moldova vrea nu doar să se racordeze la spaţiul de valori şi de principii europene, ci şi la reţelele de energie, pentru a înlătura vechi vulenerabilităţi. El a explicat că s-a convenit accelerarea cooperării energetice.
Pavel Filip: “Vom avansa interconexiunile energiei electrice, dar vom dezvolta şi interconexiunea de gaze naturale. Vorbesc, în acest caz, despre extinderea gazoductului Ungheni-Chişinău.” Vizita premierului Dacian Cioloş la Chişinau a prilejuit şi exprimarea unui punct de vedere privind rolul României în noul context regional creat dupa anexarea Crimeei de către Rusia.
În acest sens, Dacian Cioloş a declarat: “România este membră a NATO, a UE, este o ţară stabilă din punct de vedere politic si economic şi doreşte să îşi asume rolul de a contribui la menţinerea stabilităţii şi a securităţii în regiune. La ultimul summit al NATO, de la Varşovia, am solicitat celorlalţi aliaţi din cadrul NATO sprijin pentru o întărire a prezenţei, de descurajare pentru oricine şi-ar dori să stimuleze şi să întreţină conflicte în această regiune. Noi am incurajat reluarea dialogului 5 plus 2, pentru a găsi soluţii pragmatice conflictului din Transnistria, prin dialog. Incercăm să ne folosim şi rolul pe care îl putem juca în interiorul UE, de a mobiliza şi alţi parteneri europeni să susţină această abordare în Republica Moldova.”
Pe scurt, vizita premierului Cioloş la Chişinău a reafirmat temele majore ale relaţiilor dintre cele două state, relaţii bazate şi pe pragmatism, nu doar pe comunitatea de limbă si istorie.