Vinul din Rep. Moldova şi piaţa UE
Comisia Europeana permite accesul vinurilor moldovenesti pe piata europeana, in aceleasi conditii cerute tarilor membre, fara limita de cantitate si fara taxe vamale. Decizia urmeaza a fi aprobata de Parlament si de Consiliu.
Valentin Țigău, 26.09.2013, 12:12
Republica Moldova va parafa, la summitul european din 29 noiembrie, de la Vilnius, Acordul de Asociere şi cel de Liber Schimb Aprofundat, documente care deschid calea acestui stat majoritar romanofon spre negocierile de aderare la UE.
Fosta componenta a URSS, Moldova a ramas, dupa 1991, cand si-a dobandit independenta, in sfera de influenta a Moscovei, de care a depins nu numai politic, in special in perioada guvernarii comuniste din anii 2001-2009, dar mai ales economic.
Venirea la putere a partidelor democrate, cu programe de guvernare proeuropene si proromanesti a slabit, treptat, dependenta Moldovei fata de Rusia. Aceasta schimbare inconvenabila Kremlinului se traduce, in ultimul timp, printr-o serie de masuri economice de constrangere care traduc nervozitatea unor politicieni moscoviti pentru care Moldova reprezinta o zona de influenta ruseasca. De fapt, dupa 1991, Moscova a tinut mereu in sah R. Moldova, livrandu-i gaze in functie de jocul politicii de apropiere sau de distantare a Chisinaului fata de Rusia.
Acum, intre cele doua state se consuma un nou episod dintr-un razboi economic cu un clar substrat politic. Sub pretextul ca, în mai multe loturi, s-au depistat substante chimice peste norma stabilita, Rusia a interzis, de la 10 septembrie, importul de vinuri moldovenesti. Veniturile din exportul vinului si spirtoaselor reprezinta, pentru R Moldova, 20% din PIB, in conditiile in care 35% din productie merge catre Rusia si 80 % catre tarile din fosta URSS.
Reactiile internationale nu au intarziat. Parlamentul European a acuzat Moscova ca face presiuni, nu doar asupra Moldovei, dar si asupra Ucrainei, tara care va semna, la Vilnius, aceleasi acorduri, ca si R.Moldova.
In ceea ce priveste Romania, aceasta absoarbe numai 2% din vinurile moldovenesti. O serie de factori cum ar fi istoria, limba romana comune si dorinta de a urma, impreuna, calea integrarii europene, impun Bucurestiului sa preia rolul de avocat al Moldovei in cadrul organismelor europene. Pe aceasta linie, se inscrie si decizia de miercuri a Comisiei Europene, de a permite accesul vinurilor moldovenesti pe piata europeana, in aceleasi conditii cerute tarilor membre, fara limita de cantitate si fara taxe vamale.
Comisarul european pentru Agricultura, romanul Dacian Ciolos declara, cu acest prilej, ca spera ca aceasta decizie sa fie un semnal politic, vizavi de angajamentul UE de a sustine R. Moldova în drumul ei european.