Viitorul Guvernului, în dezbaterea PSD
Presa de la Bucureşti e mai degrabă dezamăgită: în PSD, vioara întâi a guvernării, încă n-au început reglările de conturi anticipate de mulţi.
Bogdan Matei, 09.01.2018, 11:48
Departe de a fi fost detonatorul unor noi scandaluri în partid, şedinţa de luni a Comitetului Executiv Naţional al PSD s-a soldat doar cu anunţul că senatorul Ioan Deneş va prelua portofoliul Apelor şi Pădurilor de la Doina Pană, care a demisionat, săptămâna trecută, din motive de sănătate. În rest, niciuna dintre temele potenţial explozive, anunţate chiar de surse din partid – remanierea sau restructurarea Guvernului, organizarea unui congres extradordinar al partidului, desemnarea unui candidat la prezidenţialele de anul viitor – n-a figurat pe ordinea de zi a şedinţei. Propusă de premierul Mihai Tudose, eventuala restructurare va fi discutată la sfârşitul lunii, când Comitetul Exectuiv se va întruni din nou, la Iaşi.
În prezent, Cabinetul format de social-democraţi împreună cu partenerii juniori din ALDE cuprinde, pe lângă premierul Tudose, 27 de miniştri, dintre care trei sunt vicepremieri şi doi miniştri delegaţi. O echipă inutil gonflată – a obiectat opoziţia. Şi, după jumătate de an de mandat, primul-ministru pare să fi ajuns la aceeaşi părere. Pentru un plus de eficienţă şi de rapiditate în administrarea ţării, el spune că şi-ar dori un Executiv pe care l-a numit mai suplu, cu 16 portofolii. Astfel, de exemplu, afirmă mass-media, ministerul Apelor s-ar topi în cel al Mediului, Românii de Pretutindeni ar reveni sub umbrela Externelor, ministere cu atribuţii economice ar fuziona. La vârful partidului, opiniile sunt împărţite.
Venită la Bucureşti de la Bruxelles, eurodeputata Viorica Dăncilă respinge ideea restructurării, în timp ce longevivul preşedinte al consilului judeţean Vrancea, Marian Oprişan, consideră că aceasta este o măsură esenţială pentru aplicarea programului de guvernare. Deşi luni nu s-a tranşat nimic, premierul a declarat că nu renunţă la restructurare şi a alimentat, astfel, speculaţiile că aceasta ar fi şi un excelent subterfigiu pentru a-i îndepărta din echipa sa pe fidelii liderului PSD, Liviu Dragnea.
Reuniune a conducerii PSD la Iaşi, la sfârşitul lunii
Zvonurile privind răceala progresivă dintre şeful Guvernului şi cel al partidului fac, de multă vreme, deliciul comentariilor din spaţiul public. Acestea trimit şi la locul ales pentru viitoarea întrunire a conducerii PSD. Iaşiul e cel mai mare oraş din Moldova, iar primarul social-democrat Mihai Chirica e, de aproape un an, un critic neobosit al omnipotenţei lui Dragnea în partid şi al încercărilor repetate ale PSD de a modifica legislaţia în domeniu pentru a-şi scuti şeful de disconfortul dosarelor penale pentru fapte de corupţie.
Primul ca pondere parlamentară dintre cele trei formaţiuni din opoziţia de dreapta, PNL a anunţat, tot luni, că pregăteşte o analiză a prestaţiei Executivului, iar concluziile vor fi prezentate, săptămâna viitoare, într-o aşa-numită carte neagră a guvernării PSD. Deşi califică drept oportună iniţiativa liberalilor, mult timp discreţi până la muţenie, analiştii spun, însă, că principala primejdie politică pentru Guvernul majoritar social-democrat rămân jocurile de culise din propriul partid.
Liviu Dragnea, sosit singur la declaraţii de presă, răspunde întrebărilor jurnaliştilor după Comitetul Executiv Naţional al PSD:
Liviu Dragnea la sediul PSD – 08.01.2018
Conferință de presă susținută de președintele #PSD Liviu Dragnea după reuniunea Comitetului Executiv Naţional
Posted by Partidul Social Democrat on Monday, January 8, 2018