Vicepreședinte CE la București
Vicepreşedinta Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova, s-a întâlnit, la București, cu președintele Klaus Iohannis si cu premierul Marcel Ciolacu.
Leyla Cheamil, 31.10.2023, 11:59
Vicepreşedinta Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova, a făcut, luni, o vizită oficială în România, unde s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis. Subiectele de discuţie dintre oficialul de la Bruxelles și șeful statului român au cuprins statul de drept şi reformele din justiţie, precum şi sprijinul pentru Ucraina şi situaţia din Orientul Mijlociu.
O altă temă de discuție a constituit-o aderarea României la spaţiul Schengen. Includerea țării în spațiul de liberă circulație rămâne, deocamdată, în stand-by, după ce Austria a spus nu aderării României, amânată, deja, în repetate rânduri. Subiectul Schengen a fost discutat de vicepreședinta Comisiei Europene și cu prim-ministrul Marcel Ciolacu. Acesta din urmă a precizat că a mulţumit oficialului european pentru sprijinul acordat pentru aderarea României la spațiul de liberă circulație.
Alte teme de discuții dintre cei doi au fost mecanismul statului de drept, combaterea dezinformării şi tranziţia digitală. Vera Jourova s-a întâlnit și cu ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, cu care a abordat reformele din domeniu. La întrevedere au participat şi şefii marilor parchete din ţară.
Mesajul meu către autorităţi este că România stă bine la sistemul judiciar. Mai sunt legi noi care trebuie implementate şi trebuie făcut acest lucru nu pentru Bruxelles, ci pentru poporul român, pentru a avea acces la un sistem judiciar foarte bine pregătitˮ, a afirmat vicepreședinta Comisiei Europene.
Pe agenda de discuţii s-au aflat şi recomandările din Raportul privind Statul de Drept, legea pensiilor de serviciu, dar şi măsurile pentru asigurarea adecvată a resursei umane, având în vedere că, în martie anul viitor, vor fi aproximativ 600 de noi magistraţi în sistem, ca urmare a promovării examenului Institutului Național al Magistraturii şi a examenului de admitere în magistratură pe baza vechimii de 5 ani. Suntem atenţi să adoptăm legislaţie predictibilă, să avem o activitate a DNA susţinută, o activitate a DIICOT pe temele importante, de la trafic de droguri la trafic de persoaneˮ, a declarat Alina Gorghiu.
Tot luni, oficialul de la Bruxelles a făcut o vizită de lucru la Centrul european de competenţe în materie de securitate cibernetică din Bucureşti. Temele abordate au fost parcursul României în programul european Digital Decade, implementarea reformelor prevăzute în Componenta 7 – Transformare Digitală din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, precum şi rezultatele Centrului european de competenţe în materie de securitate cibernetică şi importanţa securităţii cibernetice.
Există un potenţial enorm în această ţară, avem şcoli care generează experţi, un număr mare de femei, ceea ce este unic comparativ cu alte state membreˮ, a afirmat Vera Jourova. Aceasta a amintit că, în planul de redresare şi rezilienţă, sunt destinaţi 5 miliarde de euro pentru digitalizare, pentru reţeaua 5G, educaţie, pentru e-guvernare şi digitalizarea afacerilor.