Venituri şi impozite în 2014
Guvernul român a aprobat a doua rectificare bugetară din acest an. Au fost tăiate bugetele celor mai multe ministere şi institutii de stat. Există, însă, asigurări că nu va fi afectată plata pensiilor, a salariilor şi a prestaţiilor sociale.
Roxana Vasile, 31.10.2013, 11:43
Cel puţin până la finele acestui an, românii pot sta liniştiţi: deşi în urma rectificării bugetare fondurile alocate ministerului muncii au fost serios diminuate, există banii necesari, până la sfârşitul lui 2013, pentru plata pensiilor, a indemnizaţiilor de şomaj şi a tuturor beneficiilor sociale. Cât despre creşterile salariale din 2014 din sectorul public, ministrul de resort, Mariana Câmpeanu, a apreciat că medicii rezidenţi, profesorii din învăţământul gimnazial şi asistenţii sociali ar trebui să se numere printre categoriile care să beneficieze de indexări mai importante, în cazul în care Guvernul va adopta varianta unor majorări diferenţiate.
Pentru moment, Executivul de la Bucureşti are în vedere trei scenarii: fie o creştere salarială de 3% pentru toţi bugetarii; fie pentru toţi bugetarii, dar diferenţiat; fie, în fine, doar pentru anumite categorii, caz în care majorarea salarială ar putea ajunge la 10-20%. Oricare va fi scenariul reţinut, acesta va fi legat, între altele, de îmbunătăţirea colectării banilor la bugetul de stat. Aşa cum explica ministrul finanţelor, Daniel Chiţoiu, ţintele de colectare pentru perioada iulie-septembrie nu au fost atinse, însă se speră într-o activitate mai bună a Administraţiei Fiscale în ultimul trimestru al acestui an, după reorganizarea acesteia la nivel regional şi teritorial.
Totodată, începând din luna noiembrie, îşi va intra în atribuţii Direcţia Antifraudă, al cărei rol va fi să contracareze evaziunea fiscală. Ministrul Daniel Chiţoiu: Sperăm la o revigorare a economiei în această ultimă parte a anului. Urmărim, de asemenea, să avem şi o creştere de venituri la bugetul general consolidat ca urmare a încasărilor, sper eu, mai mari, din veniturile datorate atât din impozitul agricol, care, după cum ştiţi, a fost adoptat în luna ianuarie, dar are ca termene de plată 25 octombrie şi 15 decembrie, cât şi din impozitul pe veniturile suplimentare obţinute ca urmare a liberalizării preţului la gaze.
Totodată, Guvernul a anunţat că, pentru a acoperi diferenţa dintre venituri şi cheltuieli, ia în calcul şi extinderea bazei de impozitare. Patronii se tem, însă, că acest lucru ar putea provoca falimente în lanţ. Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România: Dacă tu îi măreşti cota de impozitare, în timp ce toate ţările reduc cota de impozitare tocmai ca să susţină cât se poate mediul de afaceri, să rămână viabil şi competitiv, vom asista, probabil, la închideri de afaceri, vânzări de afaceri şi o creştere a şomajului, în mod natural.
Oamenii de afaceri propun, prin urmare, în locul majorărilor de taxe, schimbarea modelului economic pe care se bazează, în prezent, România. In viziunea lor, structura economică ar trebui să fie mai performantă, ca să poată să genereze cifre de afaceri şi marje de profit mai mari, de unde şi statul să ia taxe şi impozite la acelaşi nivel.