Venituri şi cheltuieli în gospodăriile din România
Cheltuielile gospodăriilor din România au crescut în trimestrul al treilea al anului trecut.
Roxana Vasile, 14.01.2025, 11:44
În trimestrul al treilea al anului trecut, o gospodărie din România a înregistrat un venit total mediu lunar de 8.255 de lei, echivalentul a circa 1.650 de euro, în creştere cu 0,5% per gospodărie faţă de trimestrul al doilea al aceluiași an. Potrivit Institutului Național de Statistică, calculate pentru o singură persoană, veniturile medii lunare au fost de aproape 3.300 de lei, adică mai mari cu 0,7%. Comparate, de această dată, cu trimestrul al treilea al anului precedent, veniturile totale medii lunare ale unei gospodării şi cele ale unei singure persoane au crescut cu puțin peste 13%.
Din cei 8.255 de lei câștigați într-o familie, anul trecut, în trimestrul al treilea, majoritatea au fost cheltuiți. Mai mari cu 9 procente față de anul anterior, cheltuielile totale medii lunare au reprezentat, însumate, 85% din venituri. În ultimul an a fost consemnată o majorare a puterii de cumpărare a populaţiei – susține analistul financiar Adrian Codirlaşu, care explică de ce inflaţia este percepută a fi mai mare decât arată statistica:
ʺVedem o creștere a cheltuielilor mai mare decât inflația. E adevărat, e și o componentă de volum, crescând venitul, s-a cumpărat și o cantitate mai mare și, mă rog, ideal ar fi să poată fi separată partea de volum de partea de creștere a prețului. Dar e posibil ca anumite lucruri care intră în componența cheltuielilor să nu fie prinse în inflaţie și de asta inflația să se simtă, de fapt, mult mai puternic decât este în realitate. Ca principiu, ponderile s-au menținut relativ similare cu ce s-a întâmplat în perioada anterioară.ʺ
Cea mai importantă sursă a veniturilor românilor au fost salariile şi alte drepturi salariale, urmate de cele din prestații sociale, adică pensii, indemnizaţii, șomaj sau asistență socială. Într-o gospodărie din mediul urban, venitul total mediu lunar a fost de 1,3 ori mai mare decât în mediul rural, iar, calculat pentru o singură persoană, de 1,5 ori mai mare.
Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate în trimestrul al treilea al anului trecut au fost pentru consumul de produse agroalimentare, băuturi nealcoolice şi produse nealimentare, pentru plata facturilor la utilități, pentru achitarea impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor sau taxelor, dar și pentru achiziționarea de îmbrăcăminte şi încălţăminte. Nivelul cel mai scăzut al cheltuielilor medii lunare ale gospodăriilor din România a fost cel efectuat pentru educaţie. ʺ85% din venituri se duc pe taxe și cheltuieli.ʺ – notează presa de la București. Care conchide, ironic, că ʺromânii au venituri mai mari, dar cheltuie aproape tot.ʺ