Vârfuri în programul ʺTimișoara 2023ʺ
O diversitate de evenimente invită publicul român și străin să intre, la Timișoara, în atmosfera de sărbătoare culturală.
Roxana Iorgulescu Bandrabur, 03.02.2023, 11:38
A început numărătoarea inversă până la deschiderea oficială – între 17 și 19 februarie – a programului ʺTimişoara Capitală Culturală Europeană 2023ʺ. În așteptarea momentului, se știe că numeroase personalități ale culturii internaționale vor ajunge, anul acesta, în frumoasa urbe din vestul României. Este vorba, de pildă, de excepționalii John Malkovich şi Isabella Rossellini. Cei doi actori vor urca pe scena Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”.
Ada Hausvater, directoarea instituției: ʺBineînţeles, fiind doi actori uriaşi, vorbim despre cum aceştia, în fiecare secundă, aduc în faţa publicului ceva numai al lor, acel mod propriu de a interpreta care este strict al lor şi sunt convinsă că publicul, ca şi oamenii de artă, vor vedea acele momente de eternitate, de universal pe care îl reprezintă modul lor de a juca.ʺ
John Malkovich, care va fi prezent la Timişoara în iunie, va prezenta spectacolul „The Infernal Comedy”, iar Isabella Rossellini este aşteptată la finalul lunii noiembrie cu spectacolul „Darwins Smile” („Zâmbetul lui Darwin”), un one-woman show. Pe de altă parte, artişti din toată România au fost invitați să propună proiecte pentru completarea programului ʺTimișoara Capitală Culturală Europeanăʺ, ce cuprinde o multitudine de evenimente, de la spectacole, concerte și proiecții de filme în premieră, până la instalații sau o uriaşă grădină verticală în centrul urbei de pe malul râului Bega.
Universitatea de Vest din Timişoara a invitat, în primăvară, trei personalităţi majore ale artei şi ştiinţei mondiale, laureaţi ai premiilor Nobel din domeniile literaturii şi chimiei – scriitorul turc Orhan Pamuk și cercetătorii francezi Jean-Marie Lehn şi Jean-Pierre Sauvage. Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, completează, și el, tabloul participanților:
ʺE o mândrie foarte mare că vom avea parteneri din lumea întreagă, de la corul de copii din Bruxelles, la compania de dans Chameleon din Manchester, celebra companie de teatru Rimini Protokoll, orchestre din Gera, Köln şi alte oraşe din Europa. Toţi artiştii mari români o să vină la Timişoara. O să avem 12 festivaluri de muzică, de la baroc la rock, încă 15 festivaluri tematice.ʺ
Din programul ʺTimişoara Capitală Culturală Europeană 2023ʺ nu va lipsi o expoziţie dedicată lui Victor Brauner (1903-1966), figură emblematică a culturii avangardiste și suprarealiste. Însă, punctul forte va fi expoziţia ʺBrâncuşi: surse româneşti şi perspective universaleʺ din această toamnă, prima de o asemenea anvergură din ultimii 50 de ani în România. Timişoara va deţine, în 2023, titlul de Capitală Culturală Europeană alături de oraşele Veszprém din Ungaria şi Elefsina din Grecia.