Vaccinurile la începutul iernii
În România a început distribuirea în judeţe a vaccinului antigripal.
Daniela Budu, 05.12.2017, 11:29
Ministerul Sănătăţii de la Bucureşti a anunţat că un milion de doze de vaccin împotriva gripei vor fi distribuite, în perioada următoare, la nivel naţional. Primele direcţii de sănătate publică cu care a început, luni, livrarea vaccinurilor împotriva gripei sunt cele din judeţele Constanţa, Ilfov, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman, Buzău, Prahova şi din municipiul Bucureşti. Potrivit unui comunicat al ministerului, urmează ca în cel mai scurt timp, procesul de distribuire să fie finalizat la nivel naţional.
În acest an, pentru prima oară, Ministerul Sănătăţii a încheiat un acord-cadru în ceea ce priveşte achiziţionarea vaccinului antigripal pentru o perioadă de doi ani, astfel încât pe viitor să fie evitate întârzierile de aprovizionare, cum s-a întâmplat în anii trecuţi. Prin urmare, ministerul va cumpăra în acest an peste un milion de doze, dublu faţă de anul trecut, pentru a se asigura imunizarea unui număr cât mai mare de persoane aflate în grupele de risc.
80.000 de infecţii respiratorii în ultima săptămână
Potrivit datelor furnizate de Institutul de Sănătate Publică, pe teritoriul României nu s-au înregistrat în acest sezon cazuri confirmate de gripă. La nivel naţional, în ultima săptămână au fost raportate aproximativ 83.000 de cazuri de infecţii respiratorii acute, mai puţine cu 4% faţă de aceeaşi săptămână a anului trecut, dar în creştere cu peste şapte procente faţă de săptămâna precedentă. La sfârşitul lunii octombrie, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, anunţa că prima cantitate de vaccin antigripal a fost livrată în ţară, iar vaccinarea poate începe. Este vorba despre 19 mii de doze de vaccin care au asigurat vaccinarea prioritară a persoanelor aflate în grupele de risc.
Conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, campania de vaccinare trebuie să înceapă la finalul lunii octombrie, respectiv începutul lunii noiembrie. Este prioritară vaccinarea persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire, adică persoane cu vârsta peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide. Spre deosebire de alte boli, precum oreionul şi rubeola, ale căror vaccinuri au valabilitate întreaga viaţă, vaccinul anti-gripal se efectuează anual.
Pe parcursul fiecărui an, medicii din întreaga lume colectează probe de la pacienţii bolnavi pentru a le trimite experţilor în virologie care să dezvolte vaccinul ce are puterea să anihileze virusul specific următorului sezon gripal. Cât priveşte vaccinurile obligatorii sau facultative, ministerul Sănătăţii încearcă să convingă părinţii să-şi vaccineze copiii, având în vedere că în ultimii ani a scăzut considerabil rata vaccinării, fapt ce a dus la un procent ridicat de infecţii cu rujeolă în România şi la câteva zeci de decese în rândul bebeluşilor şi copiilor.