Vaccinuri şi restricţii
Atât vaccinarea, cât și restricțiile s-au relaxat în România.
Daniela Budu, 13.12.2021, 12:15
Dorința de vaccinare a românilor continuă să scadă, în ciuda asigurărilor pe care le dau medicii că imunizarea reduce considerabil riscul formelor grave de Covid și al deceselor asociate. Specialiștii pun acest lucru pe scăderea incidenței cazurilor din ultimele săptămâni în toată țara și amintesc de sfârșitul lunii octombrie, când România a înregistrat cel mai mare număr de persoane vaccinate cu prima doză de la începutul pandemiei, 111.000. Atunci, însă, se anunța că românii vor fi primiți la locul de muncă doar cu certificat verde și, spun specialiștii, acest lucru i-a impulsionat să se vaccineze. După ce proiectul de lege privind certificatul a fost respins de Senat și blocat în Camera Deputaților, interesul pentru imunizare a scăzut constant, ajungând astăzi și la circa un sfert din record.
În context, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă, este de părere că implementarea certificatului verde trebuie să se facă în aşa fel încât să fie prevenit un nou val de îmbolnăviri şi nu în mijlocul unui astfel de val. El afirmă că acest certificat nu va avea o performanţă de sută la sută în evitarea cazurilor de îmbolnăvire, dar va reduce considerabil riscul de îmbolnăvire. Medicul declară că orice măsură pe care o iau autoritățile trebuie să fie atât de prevenție, cât și de încurajare a vaccinării. Valeriu Gheorghiță spune că studiile arată un nivel de protecție ridicat în cazul persoanelor trecute prin boală și vaccinate cu schemă completă, dar și al celor care au făcut doza booster.
Trebuie menționat că până acum, românii nu s-au grăbit să facă nici această a treia doză de vaccin. Circa 1,8 milioane dintre ei au făcut-o, iar vaccinați cu schemă completă sunt doar puțin peste 7,6 milioane. Chiar dacă numărul celor imunizați nu este la nivelul așteptărilor autorităților, acestea au relaxat totuși restricțiile în contextul scăderii numărului de infectări și al deceselor în România și în așteptarea sărbătorilor de iarnă. Între măsuri se numără purtarea măştii în exterior doar în spaţiile aglomerate, precum şi în interior. Accesul în restaurante și în magazine este permis până la ora 22:00, în loc de 21.00.
Toate activităţile care erau limitate până la 30% din capacitate sunt permise acum până la 50%, aşa cum este cazul cinematografelor, teatrelor şi sălilor de sport, dar numai pentru cei vaccinaţi, trecuţi prin boală sau testaţi. Cât privește noaptea de Crăciun şi cea de Revelion, restaurantele vor putea rămâne deschise. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, atenționează însă că efectele petrecerilor din noaptea de Revelion se vor vedea în aproximativ două săptămâni şi că nu toată lumea va respecta normele sanitare de prevenire a răspândirii pandemiei de COVID-19. Iar medicii atrag atenția că în spaţiile închise riscul de infectare cu noul coronavirus rămâne încă extrem de mare.