Vaccinuri şi medicamente – în atenţia autorităţilor
Criza vaccinărilor continuă în România, ţară care se confruntă şi cu cea mai mare epidemie de rujeolă din ultimii ani.
Mihai Pelin, 14.07.2017, 12:25
În România, la nivel naţional, vaccinarea copiilor a scăzut constant de la an la an. Este vorba de toate tipurile de vaccinuri cuprinse în calendarul naţional de vaccinare, iar limita se situează sub nivelul de siguranţă recomandat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (95%). Specialiştii susţin introducerea vaccinării obligatorii, aceasta fiind, în opinia lor, singura metodă prin care poate fi prevenită apariţia unor boli foarte grave. Însă foarte mulţi părinţi refuză vaccinarea, de frica efectelor adverse.
În ultima şedinţă de guvern, premierul român, Mihai Tudose, a precizat că 180 de mii de copii sunt nevaccinaţi împotriva rujeolei şi 80 de mii împotriva poliomielitei. Din acest motiv, el i-a cerut ministrului Sănătătii, Florian Bodog, să pregătească o amplă campanie de informare pe aceasta temă, prin care toţi românii să înţeleagă necesitatea vaccinării copiilor. Totodată, Mihai Tudose susţine că trebuie să existe şi în România „o fabrică de vaccinuri” şi i-a cerut lui Florian Bodog, să prezinte un plan pentru ca Institutul Cantacuzino – care are peste 90 de ani de experinţă în domeniu – să devină „funcţional”. România are nevoie de o Lege a vaccinării pentru a intra în rândul normalităţii, susţin specialiştii, iar dezbaterile au început deja.
Potrivit noului proiect, părinţii nu vor fi sancţionaţi dacă vor refuza imunizarea copiilor, dar la înscrierea la grădiniţă sau la şcoală trebuie să prezinte documente care atestă că au făcut vaccinările obligatorii. Şi dacă toate acestea nu erau de ajuns, România se confruntă în prezent şi cu cea mai mare epidemie de rujeolă din ultimii ani. Până acum, au fost înregistrate peste 7.600 de cazuri de îmbolnăvire şi 31 de decese. OMS califică drept o tragedie inacceptabilă această epidemie, care continuă în Europa, unde 35 de persoane au murit în ultimele 12 luni. Cea mai recentă victimă a fost un băieţel de şase ani din Italia, însă au fost semnalate decese din cauza rujeolei şi în Germania şi Portugalia.
Revenind la România, mai trebuie spus că peste 2300 de medicamente riscă să dispară de pe piaţă în România din cauza creşterii taxei pe cifra de afaceri pentru producătorii din domeniu. Potrivit Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România, este necesară trecerea imediată la calculul diferenţiat al taxei în acest an şi eliminarea ei pentru medicamentele generice, din 2018. Ministerul Sănătăţii şi CNAS au demarat, deja, dialogul şi au avut întâlniri cu reprezentanţii industriei farmaceutice, pentru conturarea unui nou mecanism al acestei taxe, acceptabil pentru toate părţile şi care să răspundă, pe termen mediu şi lung, principiilor de transparenţă, predictibilitate şi sustenabilitate