Vaccinarea și Jocurile Olimpice
Pot sportivii să concureze la Jocurile Olimpice din acest an de la Tokyo dacă nu se vaccinează anti-Covid?
Daniela Budu, 02.03.2021, 12:07
Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a declarat, luni, că vaccinarea împotriva COVID-19 nu este o condiţie obligatorie pentru sportivi pentru a participa la Jocurile Olimpice din acest an din capitala Japoniei. „După cum se ştie, vaccinarea este un proces în curs de derulare. Nu este obligatoriu acest procedeu pentru a participa la Jocurile Olimpice. Iar lucrurile sunt extrem de clare din acest punct de vedere” – a spus președintele Comitetului Olimpic.
Potrivit acestuia, deocamdată sunt 59 de sportivi români calificaţi la competiție, dar Covaliu speră ca numărul acestora să se dubleze. “Le aşteptăm pe fetele de la handbal, dar şi pe ceilalţi de la scrimă, lupte, judo, tenis, gimnastică… sunt federaţii care încă pot califica sportivi”, a afirmat el. În plus, fostul sportiv speră ca aceștia să obțină 6-8 medalii la competiția internațională, față de Federaţiile Olimpice naţionale care şi-au propus 12-14 medalii. Mihai Covaliu a mai spus că procesul de vaccinare se face în funcţie de programul sportivilor, de calendarul competiţional, iar el decurge într-un mod planificat şi foarte bine controlat.
Sportivii din loturile naționale sunt încadrați în faza secundă a campaniei de vaccinare, după ce Comitetul Olimpic și Sportiv Român a încheiat o înțelegere cu cu Institutul Cantacuzino din București. Pe de altă parte, sportivii care vor participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo şi care nu vor fi vaccinaţi împotriva noului coronavirus vor trebui să facă faţă unor condiţii „extrem de dificile”, avertizau, în ianuarie, oficialii Comitetului Naţional Olimpic şi Sportiv francez. La rândul lor, reprezentanții Comitetului de organizare a JO de vară de la Tokyo şi-au manifestat un optimism moderat în legătură cu vaccinarea anti-Covid pornită la nivel mondial, care ar putea conduce la desfăşurarea în siguranţă a celui mai mare eveniment sportiv din lume.
Să mai spunem că un sondaj recent al unei agenţii locale a indicat că 80% dintre japonezi ar dori ca Olimpiada să fie ori amânată din nou ori anulată. Oficialii Comitetului și-au exprimat, însă speranța că situaţia se va îmbunătăţi ca urmare a tuturor măsurilor care s-au luat şi se vor lua. Ei au reiterat că organizatorii şi oficialii niponi nu iau în calcul o nouă amânare, cu atât mai puţin anularea evenimentului. Comitetul de organizare a JO a subliniat în mod constant că siguranţa sportivilor este pe primul loc, iar organizatorii au venit cu o serie de măsuri pentru a realiza acest lucru, cum ar fi distanţarea socială în Satul Olimpic şi un regim de testare strict.
Cu toate acestea, cei circa 15 mii de sportivi din întreaga lume care vor veni în Japonia pentru JO 2021 nu vor trebui să stea două săptămâni în carantină, aşa cum s-a întâmplat, de exemplu, cu participanţii la turneul de tenis Australian Open. Amintim că Jocurile Olimpice de la Tokyo au fost amânate, din cauza pandemiei de Covid -19, pentru intervalul 23 iulie – 8 august 2021, după ce iniţial fuseseră programate în perioada iulie – august 2020.