Vaccinarea, o necesitate
Ministerul Sănătăţii acordă o atenţie deosebită imunizării antigripale. Anul aceasta a achiziţionat de două ori mai multe doze decât în anul trecut, şi anume un milion de doze.
Leyla Cheamil, 19.01.2018, 12:41
Gripa mai face o victimă în România. Este vorba de un adolescent fără condiţii medicale preexistente cunoscute şi nevaccinat antigripal, după cum a anunţat Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. In prima săptămână a anului, a mai fost înregistrat un deces cu virusul gripal de tip B, în cazul unei femei în vârstă de 69 de ani, care suferea şi de alte afecţiuni si nu era vaccinată gripal. Aceste cazuri readuc în atenţie importanţa vaccinarii, despre care specialistii spun că este esenţială pentru prevenţia anumitor boli.
In acest sens, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a făcut un apel la continuarea campaniei de vaccinare, anunţând că mai sunt disponibile 300 de mii de doze de vaccin antigripal pentru categoriile de risc: “Am solicitat public, prin intermediul mass-media, şi nu numai, să se intensifice măsurile de vaccinare antigripală. Până la acest moment, dacă nu mă înşel, sunt peste 700 de mii de persoane vaccinate şi mă refer, aici, la persoane cu risc crescut de îmbolnăvire. În acest an, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat de două ori mai multe doze decât în anul trecut, respectiv un milion de doze.”
În săptămâna 8 – 14 ianuarie 2018, au fost înregistrate 80 de cazuri de gripă, faţă de cele circa 300 înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut. Subiect a numeroase controverse, vaccinarea si-a dovedit, de-a lungul timpului, eficacitatea, salvand numeroase vieti omenesti. Ministrul Florian Bodog: “A mai fost o discuţie dacă mai este eficient şi dacă mai are rost să ne vaccinăm. Aşa cum ştim, în Europa e o epidemie serioasă de gripă şi circulaţia virusurilor gripale în acest an este extinsă, practic a fost şi o recomandare a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii ca vaccinarea să se înceapă după octombrie, undeva noiembrie – decembrie. Şi noi ne-am încadrat în această perioadă pentru a acoperi. Dar, şi din acest moment, cei care se vaccinează pot să-şi asigure imunitatea.”
Florian Bodog a dat asigurari că ministerul Sănătăţii are o atitudine extrem de responsabilă faţă de populaţia României, iar vaccinarea antigripală, la fel ca toate vaccinările cuprinse în programul de vaccinare, este o procedură sigură. La rândul său, preşedintele Asociaţiei Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a afirmat că există argumente pentru continuarea vaccinării antigripale în ianuarie, având în vedere evoluţia circulaţiei virusurilor gripale şi posibilitatea ca actualul sezon de gripă să se prelungească până la primăvară.
In acelasi timp, specialistii insistă asupra imunizării împotriva rujeolei, ţinând cont că boala a făcut numeroase victime în România. Un copil în varstă de doi ani diagnosticat cu rujeola a murit la începutul acestei luni. În ultimii doi ani, în ţară au fost diagnosticate cu rujeolă peste 10 mii de persoane şi s-au înregistrat 37 de decese.