Vaccinarea copiilor, între lege şi practică
În România, un nou proiect al legii vaccinării va fi supus în dezbaterii publice în cel mult o lună - a anunţat ministrul Sănătăţii.
Corina Cristea, 10.03.2017, 12:40
Referitor la vaccinurile care lipsesc din ţară de câteva luni, Florian Bodog a anunţat că au fost semnate contractele pentru hexavalent şi tetravalent, pentru vaccinul împotriva virusului hepatic B a fost activat un mecanism european şi s-a primit un răspuns din Norvegia, iar în privinta vaccinului pneumococic procedurile de achiziţionare vor începe în perioada următoare.
România înregistrează, de la an la an, o reducere îngrijorătoare a ratei de vaccinare a copiilor şi, din acest motiv, autorităţile de la Bucureşti au decis să elaboreze o lege care să impună părinţilor obligaţia de a-şi vaccina copiii împotriva unora dintre cele mai periculoase boli contagioase – anunţa, încă din primăvara anului trecut, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila. Declaraţia survenea în condiţiile în care, atât în 2015, cât şi în 2016 se înregistrau cazuri de difterie în Europa, soldate chiar cu decese, cazuri de poliomielită în Ucraina vecină şi chiar în România evolua un focar epidemic în centrul ţării.
Începutul acestui an găsea România în plină epidemie de rujeolă, în luna ianuarie înregistrându-se 2300 de cazuri şi 15 decese. Iar situaţia îmbolnăvirilor în rândul copiilor continuă să se degradeze, în parte şi din cauza numărului insuficient al unora dintre vaccinuri. Acum, Ministerul Sănătăţii a pregătit un proiect de lege care prevede vaccinarea obligatorie a copiilor. Astfel, dacă legea va fi adoptată, 9 vaccinuri vor deveni obligatorii – împotriva hepatitei B, a difteriei, a tetanosului, pertussis, a poliomielitei, a rujeolei, a oreionului, a rubeolei şi BCG (anti-tuberculoză). Acestea ar urma să se afle pe lista celor de care va depinde posibilitatea înscrierii copiilor la grădiniţă sau la şcoală. Excepţie de la această regulă vor face doar copiii în cazul cărora se pot dovedi prin acte medicale contraindicaţiile definitive pentru anumite vaccinări.
Proiectul de lege urmează să fie pus în dezbatere publică în cel mult o lună, a anunţat ministrul sănătăţii, Florian Bodog, momentul lansării depinzând de rezolvarea crizei vaccinurilor: Nu pot să oblig sau să stabilesc responsabilităţi în sarcina cuiva atâta timp cât nu sunt vaccinuri pe piaţă. Reglăm problema cu vaccinurile şi într-o lună, maxim o lună, vom avea Legea vaccinării pusă în dezbatere publică. Indiferent dacă va fi cu sancţiuni sau fără sancţiuni, practic dezbaterile din Parlament vor regla toate aceste lucruri pentru că la comisiile de specialitate pot să meargă şi asociaţiile de pacienţi, pot să meargă părinţii să semnaleze anumite lucruri. Una dintre variante o să o punem în discuţie, dar doar în momentul în care avem măcar un orizont de timp că vaccinurile sunt asigurate.”
Refuzul vaccinării ar urma să atragă sancţiuni. Amenzi riscă inclusiv direcţiile de sănătate publică răspunzătoare pentru păstrarea în condiţii frigorifice adecvate a vaccinurilor, dar şi medicii implicaţi în activităţile de vaccinare care nu respectă prevederile legale.