Vaccinarea copiilor
Primele 114.000 de doze de vaccin anticovid destinate copiilor cu vârste între 5 și 11 ani vor putea fi administrate în România începând din 26 ianuarie.
Corina Cristea, 25.01.2022, 11:10
În pofida unui start foarte bun în urmă cu 13 luni, campania de vaccinare anticovid din România a intrat încet-încet pe un trend descendent puternic, influențat de informații fără niciun fundament științific care au început să circule în spațiul public, susținute uneori, din păcate, inclusiv de cadre medicale. Eforturile autorităților de a impulsiona procesul de imunizare nu au reușit să ridice România de pe penultimul loc în Uniune în ceea ce privește gradul de vaccinare, după entuziasmul de început rare fiind momentele în care oamenii au făcut cozi la centrele de imunizare, speriați de numărul mare de infectări sau de perspectiva obligativității certificatului verde la locul de muncă.
Obiectivele ambițioase anunțate de autorități au devenit tot mai greu de atins, iar cifrele de acum arată că, în prezent, puțin peste 8 milioane de români au administrată cel puțin o doză de vaccin. Capitala are o rată de imunizare de aproape 67% cu cel puţin o doză, sunt alte şapte judeţe care au rată de vaccinare între 50% şi 60%, 24 de judeţe între 40% şi 50% şi 10 judeţe care au rată de vaccinare între 30% şi 40%, a anunțat, săptămâna trecută, coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță.
Săptămână în care în România s-au înregistrat pentru prima dată peste 19 mii de îmbolnăviri în 24 de ore, adică mai mult decât în oricare dintre zile de la debutul pandemiei. Iar situația încă nu s-a stabilizat, estimările fiind că, în această săptămână, s-ar putea ajunge la 25-28 de mii de cazuri noi zilnic. Cele mai multe cazuri sunt confirmate în zona Bucureşti-Ilfov, unde şi cererea de testare este mare, iar pentru a răspunde acestor solicitări într-un timp cât mai scurt, Ministerul Sănătăţii – care estimează că vârful acestui val pandemic va fi peste aproximativ trei săptămâni – a decis deschiderea a 28 de centre de recoltare în tot atâtea spitale din zonă.
O caracteristică a acestui val pandemic este numărul mai mare de copii care se numără între cei infectați – circa 8-9% dintre cei internați sunt copii. Poate și pentru că regulile de desfășurare a cursurilor s-au schimbat, trecerea în online fiind permisă doar dacă sunt ocupate 75% dintre paturile alocate în spitale pacienților COVID. Pe de altă parte, din 26 ianuarie urmează să înceapă și în România imunizarea anticovid a copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani. Din 13 ianuarie, platforma electronică a permis programarea pentru imunizare, iar câteva mii de solicitări au fost deja înregistrate.