Vaccinarea, cea mai bună soluţie împotriva rujeolei
Pe fondul epidemiei de rujeolă, în România are loc o campanie de informare publică prin care părinţii să fie convinşi să îşi vaccineze copiii.
Roxana Vasile, 18.07.2017, 12:30
România se confruntă cu cea mai mare epidemie de rujeolă din ultimii ani. 31 de persoane au murit şi peste 8.000 s-au îmbolnăvit din septembrie anul trecut, când s-a declanşat epidemia. Vaccinarea rămâne singura metodă de protejare în faţa rujeolei. Cu toate acestea, rata imunizării a scăzut foarte mult. Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a detaliat cauzele: “În ultimii 5 ani, acoperirea vaccinală a scăzut în mod constant, asta datorită mai multor factori. În primul şi în primul rând, din cauza lipsei de informare a părinţilor, a informaţiilor eronate care au putut fi culese din mediul on-line şi din alte medii, dar şi din cauza campaniei anti-vaccinare pe care unele organizaţii au înţeles să o facă şi pe teritoriul României. Şi, hai să recunoaştem, nu în ultimul rând, datorită faptului că aprovizionarea cu vaccin a înregistrat unele sincope.”
Dintre toate aceste cauze, principala a reprezentat-o refuzul părinţilor de a-şi vaccina copiii. Temerile lor sunt legate de eventualele efecte secundare pe care le-ar putea avea vaccinurile asupra celor mici, pe fundalul informaţiilor greşite în acest sens. De aceea, pe de o parte, o Lege a vaccinării va fi prezentată, în curând, în Guvern, apoi trimisă spre dezbatere în Parlament. Conform proiectului, părinţii pot refuza vaccinarea copiilor, dar îşi vor asuma responsabilitatea pentru urmările acestui refuz. Legea va cuprinde, totodată, sancţiuni pentru toţi cei implicaţi în aprovizionarea şi administrarea vaccinurilor. Pe de altă parte, în aşteptarea aprobării actului normativ,
Executivul a decis să înceapă o campanie de informare publică prin care să îi convingă pe părinţi să îşi imunizeze copiii, campanie a cărei necesitate a fost subliniată şi de preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila: “Informaţia pentru părinţi şi populaţia generală trebuie să fie accesibilă, să fie credibilă, campaniile acestea de informare trebuie să fie permanente.” În spiritul misiunii sale publice, Radio România se alătură demersurilor de informare despre beneficiile vaccinării şi a început o astfel de campanie, după ce, în urmă cu doi ani, a desfăşurat una similară.
Radio România alocă spaţii pentru ştiri, reportaje şi emisiuni speciale pentru a atrage atenţia despre pericolele la care sunt expuşi copiii ai căror părinţi refuză vaccinarea, în condiţiile în care 180.000 de copii nu sunt imunizaţi împotriva rujeolei. Atât pe calea undelor, cât şi pe paginile de internet ale posturilor Radioului public sunt trecute în revistă riscurile la care se expun cei care nu se vaccinează, efectele secundare ale vaccinurilor, dar şi necesitatea adoptării unei noi legislaţii în privinţa vaccinării. În lume, un copil din zece nu a fost vaccinat în 2016. UNICEF şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii deplâng faptul că milioane de copii sunt expuşi riscului de a contracta boli potenţial mortale.