Vaccinarea, către medicii de familie
Numărul cazurilor noi de COVID-19 scade de la o săptămână la alta. Autoritățile de la București vorbesc despre o relaxare a restricțiilor.
Mihai Pelin, 18.02.2022, 11:30
În Romania, intensitatea actualului val al pandemiei a început să scadă, însă numărul cazurilor de COVID-19 confirmate zilnic rămâne la un nivel ridicat. Numărul pacienţilor din spitale a scăzut sub 11.000, acesta fiind cel mai mic nivel din această lună. Tendinţa de scădere se regăseşte în prezent şi la Terapie Intensivă.
Autorităţile apreciază că în aproximativ două, trei săptămâni s-ar putea lua primele măsuri de relaxare a restricţiilor, cu condiţia ca evoluţia să îşi menţină actuală tendinţă. Ultima măsură la care se va renunţa va fi purtarea măştii în interior. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat că, atunci când datele epidemiologice vor permite adoptarea unor relaxări, acest proces se va face treptat.
Raed Arafat: “Probabil că se va umbla la capacităţile sălilor unde se întâmplă anumite activităţi, la masca în exterior, deci, sunt mai multe măsuri care pot fi treptat ridicate dacă continuă trendul de scădere a cazurilor, şi cele internate pe secţii, şi cele pe Terapie Intensivă şi, bineînţeles, a numărului total de cazuri, care, din fericire, în acest moment este în scădere.”
La rândul său, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, a subliniat că, probabil, într-o lună va exista o situaţie mult mai bună din punct de vedere epidemiologic. El a anunțat că, în ultima săptămână, au fost închise 138 de centre de vaccinare în 28 de judeţe, două au fost transformate în centre de testare, iar alte şapte funcţionează în sistem hibrid, practic desfăşoară atât activităţi de testare, cât şi de vaccinare.
Evaluarea activităţii centrelor de vaccinare continuă, însă activitatea va fi redusă, atâta timp cât ele nu mai au adresabilitate, iar autorităţile îşi doresc să crească numărul de imunizări în cabinetele medicilor de familie, afirmă Valeriu Gheorghiţă. În ceea ce privește dozele de vaccin pe care România nu le va putea folosi în perioada următoare, acestea vor fi donate sau revândute, a mai spus Valeriu Gheorghiţă:
Dacă rata de vaccinare scade foarte mult vom rămâne cu un excedent de vaccinuri, aşa cum se întâmplă în toate ţările europene, însă asta nu înseamnă că aceste doze nu îşi vor găsi utilitatea, fie vor intra într-un mecanism de donaţie în sistemul COVACX, fie vor fi revândute acolo unde va exista această solicitare.”
Pe de altă parte, autoritățile dau asigurări că, în toată țara, există stocuri suficiente de medicamente pentru tratarea SARS – CoV 2 atât în spitale, cât şi în farmaciile cu circuit deschis. Interesul pentru imunizare se menține destul de scăzut. Până la data de 16 februarie, România a recepţionat peste 32,4 milioane de doze de vaccin anti-COVID, dintre acestea fiind administrate peste 16, 6 milioane, reprezentând 51,28%. Puțin peste 8 milioane de persoane au fost imunizate cu schema completă.