Vaccinare și restricții
Pe fondul creșterii alarmante a numărului de cazuri de Covid 19 în Europa, OMS avertizează că lumea nu a făcut progrese consistente în lupta împotriva pandemiei.
Daniela Budu, 23.11.2021, 11:30
În timp ce vestul Europei se confruntă din nou cu o creştere semnificativă a cazurilor de Covid 19, numărul infectărilor și al deceselor asociate continuă să scadă ușor în România și atinge, în aceste zile, cel mai scăzut nivel din ultimele două luni. Media ratei de infectare este acum sub 3,5 cazuri la mia de locuitori şi mai bine de jumătate dintre judeţele țării au ieşit din zona roşie. Rata de vaccinare rămâne însă scăzută, circa 50% din populația adultă a țării a primit cel puțin o doză de vaccin, iar pericolul nu a trecut.
Un studiu al unei companii medicale din România arată că a treia doză de vaccin, recomandată de autorități, creşte de peste 10 ori numărul de anticorpi protectivi faţă de valorile înregistrate la 6 luni de la rapel, având o eficienţă foarte ridicată în faţa formelor severe de Covid. Reprezentanţii companiei medicale susţin că dacă ritmul vaccinării va încetini, cel mai probabil România va înregistra un val 5 din luna februarie. Mai mult, cercetătorii apreciază că ţările care vor produce măsuri ferme de limitare a mişcării persoanelor nevaccinate vor ieşi mai devreme din criza socială şi economică şi vor reintra în normalitate.
Directorul medical al Institutului „Matei Balş” din capitală, Adrian Marinescu, explică ce înseamnă un nou val al pandemiei în țările europene unde majoritatea oamenilor s-au vaccinat: “Dacă ne uităm la ţările din Europa, şi nu numai, unde rata de vaccinare a fost crescută, vom vedea că acolo valul al cincilea înseamnă de fapt un număr mare de infecţii, dar nu cu o presiune la nivelul sectorului medical, practic, nu cu multe forme severe. Aceste lucruri le-am văzut încă de la începutul campaniei de vaccinare acolo unde s-a reuşit ca la nivelul populaţiei să existe o protecţie”.
Cazurile de coronavirus cresc alarmant în Europa Centrală, pe fondul noilor proteste faţă de înăsprirea restricţiilor, iar continentul este din nou epicentrul infecţiilor din lume. Austria a intrat în lockdown pentru trei săptămâni, iar Germania, cu un număr record de cazuri, ia în calcul măsuri extreme. În schimb, Marea Britanie, care înregistrează cifre mari de contagiune, exclude total vaccinarea obligatorie împotriva coronavirusului. Și Italia a revenit la restricţii, iar majoritatea celor 27 de ţări ale UE impun folosirea paşaportului sanitar pentru a călători cu mijloacele de transport în comun, a participa la concerte sau a intra într-un restaurant.
După protestele, unele violente, care au avut loc în ultimele zile, în Austria, Belgia, Olanda şi Croaţia, ca urmare a instituirii de noi restricţii, în special pentru persoanele nevaccinate, Comisia Europeană declară că înţelege că oamenii sunt sătui de restricţii, după aproape doi ani de pandemie, şi respectă dreptul lor la proteste paşnice. CE îndeamnă, totuși, la respectarea măsurilor decise de statele membre întrucât aceste măsuri, alături de vaccinare, reprezintă calea de ieşire din pandemie. La rândul său, Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că, în următoarele trei luni, jumătate de milion de oameni ar putea muri din cauza Covid-19 pe acest continent, care înregistrează deja 60% din cazuri la nivel mondial.