Vaccinare și certificate false
Interesul pentru vaccinarea anti-Covid continuă să scadă în România, dar crește interesul pentru obținerea certificatelor verzi false.
Daniela Budu, 23.12.2021, 11:16
Numărul românilor dornici să se vaccineze anti-Covid este în continuă scădere, fiind în prezent de sub 25 de mii de persoane imunizate în 24 de ore. În aceste condiții, numărul total al celor vaccinați crește într-un ritm din ce în ce mai lent, ajungând la puțin peste 7,7 milioane de oameni imunizați cu schema completă și la aproape două milioane de persoane care au făcut și a treia doză. Autoritățile fac eforturi pentru a convinge populația să se vaccineze și discută acum despre utilizarea certificatului verde la locul de muncă.
Guvernul a anunţat consultări pe această temă cu societatea civilă şi factorii interesaţi, iar liderul PSD, Marcel Ciolacu, al cărui partid a propus proiectul de lege, a declarat că s-a convenit adoptarea acestuia până la finalul anului. Între timp, românii care nu cred în eficiența vaccinării, dar vor să aibă aceleași drepturi cu cei vaccinați, încearcă prin diferite metode șă-și câștige statutul de persoană vaccinată și, implicit, certificatul verde care le oferă anumite libertăți și acces mai facil în magazine, restaurante, săli de cinema sau de spectacole.
Odată cu creșterea cererii pentru documente false, a crescut și oferta. Asistenți medicali și persoane care au acces la baza de date sunt dispuși să elibereze astfel de certificate în schimbul a câteva sute de euro. Cazurile s-au înmulțit, iar procurorii anticorupţie încearcă să ia măsuri. Numai în această săptămână, două asistente de la centrul de vaccinare al Sanatoriului balnear din Mangalia, o angajată a Spitalului Municipal din staţiune, precum şi alte trei persoane au fost reţinute şi sunt cercetate pentru că ar fi contribuit la eliberarea a peste 100 de certificate digitale europene COVID fictive unor persoane nevaccinate.
Primul caz oficial de vaccinare fictivă în care a fost implicat un medic de familie se înregistra în România la începutul lunii septembrie, dar deja erau semnale că există acest fenomen încă din vară. De atunci, autoritățile au făcut numeroase descinderi și au descoperit că este posibil să fi fost eliberate mii, dacă nu chiar zeci de mii de astfel de documente.
Într-un caz investigat luna trecută, autoritățile au descoperit că 3.500 de certificate false au fost eliberate numai la un centru de vaccinare, la vama Petea. Potrivit ultimelor date oficiale, peste 1.300 de persoane sunt cercetate și au fost întocmite peste 500 de dosare penale pentru cazuri de vaccinare fictivă. Ministrul de interne, Lucian Bode, precizează că Bucureștiul este pe locul 1 în Europa la astfel de vaccinări.
România nu este însă singura țară care se confruntă cu astfel de situații. Ministerul de Interne de la Paris a anunțat că poliţia franceză a depistat, până acum, peste 182.000 de certificate COVID false. În Italia, un lider al mişcării antivacciniste a fost arestat la Palermo, împreună cu o asistentă medicală şi cu o altă persoană, pentru obţinerea ilegală a permisului anti-COVID, prin înscenarea vaccinării.