Vacanţă de schi
Până pe 3 martie, elevii din România beneficiază de "vacanţa de schi" şi mulţi dintre aceştia aleg să o petreacă pe pârtiile staţiunilor montane româneşti.
Sorin Iordan, 23.02.2024, 11:40
Staţiunile montane din România sunt pline în această perioadă de iubitori ai sporturilor de iarnă. Vremea frumoasă şi un strat generos de zăpadă sunt ingredientele esenţiale pentru un sezon de succes atât pentru turişti cât şi pentru hotelieri. Această perioadă este cu atât mai importantă cu cât coincide cu aşa-numita „vacanţă de schi” de care elevii români beneficiază în perioada 12 februarie – 3 martie, în funcţie de intervalul hotărât de fiecare dintre inspectoratele şcolare. Astfel, vacanţa mobilă a fost aleasă de numai două judeţe, în perioada 12-18 februarie, în timp ce a treia săptămână a lunii februarie a fost alegerea municipiului Bucureşti şi a altor 25 de judeţe. Pentru ultima săptămână au optat 14 inspectorate şcolare, conform datelor publicate de Ministerul Educaţiei.
Staţiunea Poiana Braşov, aflată în Masivul Postăvaru, în centrul României, a fost printre cele mai vizitate în această perioadă. Conform Asociaţiei monitorilor de schi Snowpro, pe cele mai multe pârtii de aici se schiază în condiţii bune sau acceptabile, stratul de zăpadă fiind de 20-30 de centimetri. Dacă în Poiana Braşov şi pe Valea Prahovei gradul de ocupare a fost săptămâna trecută de peste 70%, până în prezent aceste cifre au fost depăşite mai ales că în această perioadă au vacanţă şi numeroşii elevi din Bucureşti.
Interesul turiștilor români pentru vacanțe în ţară a crescut anul acesta, a transmis un important touroperator. Potrivit datelor furnizate de acesta, volumul rezervărilor a fost cu 30% mai mare față de perioada similară a anului trecut, în special graţie ofertelor speciale cu avans mic și diferență achitată cu maxim 14 zile înainte de data cazării. Creșterea păstrează evoluția anului 2023, când numărul turiștilor a fost în medie cu 11% mai mare decât în anul precedent.
Astfel, conform Institutului Naţional de Statistică, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică au însumat, în 2023, 13,65 milioane persoane, în creştere cu 10,5% faţă de 2022, 84,6% fiind sosiri ale turiştilor români. Cele mai creşteri ale numărului de turişti au fost înregistrate în capitala Bucureşti şi în principalele zone turistice din ţară: judeţul Constanţa, care include staţiunile de pe litoralul Mării Negre, şi judeţul Braşov, cu celebrele sale staţiuni montane.
Cei mai mulţi turişti străini sosiţi în România, anul trecut, au provenit din Germania (peste 218.000), din Italia (aproape 187.000) şi din Israel (circa 150.000). Pe de altă parte, în 2023 comparativ cu 2022 numărul turiştilor români care au ales să-şi petreacă vacanţele în străinătate a crescut cu 12,6 procente.