Va rămâne UE puternică şi unită?
Summitul de la Roma a fost începutul marii dezbateri asupra viitorului Uniunii. Din perspectiva României, este esenţială unitatea şi coeziunea organizaţiei.
Ştefan Stoica, 27.03.2017, 16:11
Liderii Uniunii Europene, reuniţi, la sfârşit de săptămână, la Roma, pentru a marca 60 de ani de la fondarea organizaţiei, au adoptat o declaraţie comună în care reînnoiesc angajamentul pentru o Europă mai puternică şi mai rezistentă la provocări. A fost, spun comentatorii, un apel la unitate şi solidaritate, pentru ca toţi cetăţenii din Uniune să simtă rapid schimbări pozitive şi să redevină încrezători în viitorul european. Era nevoie de un astfel de angajament în contextul tulbure creat de Brexit şi de aparenta slabă capacitate a instituţiilor şi liderilor politici din Uniune de a gestiona crize precum migraţia, terorismul, decalajele de dezvoltare.
Gazda summitului aniversar, premierul Italiei, Paolo Gentiloni, consideră declaraţia un pas înainte pentru Uniune, temelia reformelor viitoare. În opinia sa, au fost confirmate valorile şi obiectivele comune, unitatea statelor membre şi importanţa de a continua când este necesar şi când este posibil cu forme de cooperare întărite.
Cei 27 de şefi de stat şi de guvern au fost primiţi şi de Papa Francisc, care a atras atenţia asupra faptului că Europa se confruntă cu un vid de valori şi a condamnat populismul antiimigraţionist şi extremismul. Evocată, anterior, ca posibilă nouă paradigmă şi privită cu reticenţă, în special în ţările estice ale Uniunii, „Europa cu mai multe viteze”, a dispărut ca sintagmă în textul declaraţiei de la Roma.
Preşedintele României, Klaus Iohannis: “Dacă am fi acceptat Europa cu două viteze, mai devreme sau mai târziu viteza a doua ar fi fost în Est, şi atunci, cu siguranţă, ar fi revenit nişte temeri profunde ale est-europenilor, temerea de a fi lăsaţi în urmă. Nu avem voie să lăsăm Uniunea să ajungă într-o stare în care europenii, în loc să fie optimişti şi încrezători în proiectul lor, să înceapă să se teamă de proiectul european”.
Ulterior, la o întâlnire care a avut loc la Accademia di Romania din capitala Italiei, preşedintele Iohannis a glosat pe marginea summitului roman. El a afirmat că Uniunea Europeană trebuie să rămână unită şi puternică şi să le permită şi altor state să adere la principiile acestei comunităţi. Optimist, şeful statului crede că proiectul european poate fi recredibilizat, dar numai ca întreg, nu pe grupuri ori în cercuri restrânse sau concentrice.
Şeful statului a reiterat obiectivul României, acela al unei Uniuni puternice şi coezive: “Cred că trebuie să comunicăm mai bine şi mai des despre ce înseamnă pentru oameni UE. Să readucem în prim-plan avantajele, adesea ignorate, pentru că sunt de la sine înţelese, ale faptului că facem parte din această mare familie europeană”. Preşedintele României a anunţat, după summitul de la Roma, că o să-i invite pe politicienii români la discuţii cu privire la viitorul Europei.