Va continua protejarea consumatorilor vulnerabili
Consumatorii vulnerabili de energie din România vor fi protejați și după 1 iulie.

Leyla Cheamil, 15.04.2025, 11:46
Ministerul Energiei, împreună cu cel al Muncii vor stabili, pentru perioada de după 1 iulie, un mecanism de sprijin pentru consumatorii vulnerabili, a declarat, luni, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în cadrul unui forum pe teme de energie organizat la București. Acesta a adăugat că este necesară şi o actualizare a plafoanelor care stabilesc pragul de vulnerabilitate pentru o lărgire a plajei de beneficiari, astfel încât să acopere toate cazurile posibile. Sebastian Burduja a afirmat că au avut loc, deja, trei întâlniri tehnice foarte aplicate în vederea pregătirii acestui plan pentru consumatorii aflaţi în sărăcie energetică, deci consumatorii vulnerabili, pentru care plata facturilor la utilităţi reprezintă o povară.
„De asemenea, în acest interval de timp, ne dorim să creştem această lichiditate în piață, deci producătorii să vândă mai mult, furnizorii să cumpere mai mult, poate chiar şi traderii să comercializeze mai multă energie electrică, astfel încât, în final, preţurile să aibă o evoluţie corectă”, a menţionat Sebastian Burduja.
El a subliniat că preţurile pe piaţa energiei electrice şi a gazelor au cunoscut creşteri importante de la începutul acestui an, odată cu stoparea tranzitului gazului rusesc prin Ucraina. Actuala schemă de compensare a preţurilor la gazele naturale a fost prelungită până la 1 aprilie anul viitor. Continuarea schemei de compensare-plafonare până la 1 iulie pentru energie electrică şi până la 1 aprilie anul viitor pentru gaz are ca scop protejarea românilor, a mai spus Sebastian Burduja.
Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu a atras atenția că schema de plafonare-compensare a preţurilor energiei a fost introdusă devreme, ceea ce a fost un lucru pozitiv, însă faptul că plafonarea s-a făcut pentru toată lumea a fost excesiv. Anumite probleme pe piaţă, a explicat Bogdan Chirițoiu, au permis unora să câştige mulţi bani, câştiguri probabil legale, dar nejustificate din punctul de vedere al oportunităţii. El a adăugat că plafonarea nu ar mai trebui continuată, însă ar trebui formulate măsuri pentru protejarea consumatorilor vulnerabili, dar şi pentru sprijinirea companiilor mari consumatoare de energie.
La rândul său, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, George Niculescu, a afirmat că, în ceea ce privește perioada de după încetarea plafonării preţurilor energiei, recomandă ca toți consumatorii, inclusiv companiile, să-şi verifice contractele de furnizare, în aşa fel încât să nu constate că au aplicate preţuri foarte mari. El a mai anunțat că, în perioada de după data de 1 iulie, se pregătește cu o campanie de informare, astfel încât consumatorul de energie să cunoască drepturile pe care le are.
Reprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de utilităţi din Energie spun că, până la momentul eliminării plafonării tarifelor energiei electrice, ar trebui ca statul să plătească toate sumele restante aferente schemei de compensare.