Ursula von der Leyen, realeasă
Ursula von der Leyen, din Germania, a fost reconfiormata in functia de preşedintă a Comisiei Europene pentru următorii 5 ani, după ce, anterior, malteza Roberta Metsola a fost realeasă la conducerea PE.
Mihai Pelin, 19.07.2024, 11:55
Preşedinta CE, Ursula von der Leyen păstrează pentru încă 5 ani cea mai înaltă funcţie executivă a UE, după ce a fost votată, joi, de Parlamentul de la Strasbourg, în prima sesiune de după alegerile europerlamentare. Susţinerea primită a fost chiar mai mare decât la primul mandat, deşi forţele care-i sunt ostile, ale extremelor de dreapta şi de stânga, şi-au consolidat prezenţa în legislativul comunitar.
Candidatura sa a primit o lovitură majoră, potrivit analiștilor, după ce o Curtea de Justiție a UE a decis, cu o zi înainte de alegeri, că ea nu a fost suficient de transparentă cu publicul în privinţa contractelor din pandemie pentru vaccinurile anti-Covid-19. Dar, totul a ieșit bine, după negocieri intense care au avut loc până în dimineața zilei de vot, conform unor surse politice.
Ursula von der Leyen a primit 401 voturi deși avea nevoie de jumătate plus unul din totalul de 720. În discursul său din Parlament, ea a pledat pentru o Europa puternică şi a promis că va face din industrie şi apărare priorităţile ei. Șefa Comisiei a reconfirmat continuarea sprijinului pentru Ucraina pe toate căile şi a condamnat acţiunile premierului maghiar Viktor Orbán care ar fi putut slăbi Uniunea, după vizita sa recenta la Moscova, în contextul în care Ungaria deține președinția UE.
Conform popularilor, grupul din care provine Ursula von der Leyen, majoritatea pro-europeană, pro-Ucraina şi pro-statul de drept din Parlament reflectă realitatea societăţii europene. Programul Ursulei von der Leyen vizează atât politici de dreapta, cât şi pe cele de stânga, reuşind să răspundă celor mai multe solicitări ale cetăţenilor. Social-democraţii, al doilea grup al majorităţii, au susţinut-o pe von der Leyen în baza includerii politicilor sociale în program sau a celor privind agricultura.
Cele mai multe voturi pierdute din coaliţia celor trei grupuri majoritare au fost de la Renew. Parlamentarii români ai grupului au votat totuşi în favoarea celui de-al doilea mandat pentru Ursula von der Leyen. O parte a Verzilor, deşi nu sunt în coaliţie, a votat în favoarea Ursulei von der Leyen. La fel, susţinerea vine pentru că aceasta a inclus în planul său politicile de mediu sau planul pentru locuinţele accesibile.
Urmează formarea echipei de comisari, şi audierea lor în PE. Guvernele statelor membre, printre care și România, vor trebui să prezinte fiecare câte doi candidaţi – o femeie şi un bărbat – pentru posturile de comisari europeni, a anunţat șefa CE. Votul asupra comisiei ar putea fi în septembrie.
Singurul incident al zilei a fost intervenţia agresivă a europarlamentarului român Diana Şoşoacă, evacuată de două ori din sala de plen pentru întreruperea şedinţei. Incidentul a fost criticat de toate grupurile parlamentare, inclusiv de cele radicale sau extremiste, şi condamnat de europarlamentarii români pentru că distruge imaginea României la nivel internaţional. Comportamentul fostei senatoare, cotată drept politiciană pro-rusă şi lideră a partidului populist SOS România, a fost asemănător cu cel din Parlamentul de la București, însă la Bruxelles indisciplina și încălcarea regulilor se sancționează imediat.