Urmări ale ploilor torenţiale şi vijeliilor
Efecte ale fenomenelor meteo periculoase au fost înregistrate în ultimele zile în zeci de localităţi din România. Arad, Bacău, Galaţi, Iaşi şi Vâlcea se numără între cele mai afectate judeţe.
Corina Cristea, 18.06.2018, 12:30
Furtuni şi ploi abundente şi-au pus amprenta puternic în ultimele zile, determinând autorităţile române să decreteze stare de alertă în mai multe judeţe. Zeci de poduri au fost luate de apele care au acoperit numeroase străzi, drumuri, dar şi suprafeţe extinse de culturi agricole. În unele locuri, pierderile sunt de peste 70% la culturile de cereale, struguri sau roşii, de exemplu, spun fermierii care nici nu se mai pot gândi la profit. Evaluările arată că, în urma căderilor semnificative de apă şi scurgerilor importante de pe versanţi, au fost afectate zeci de locuinţe, beciuri şi subsoluri, curţi, obiective economice, anexe gospodăreşti, autoturisme, fântâni şi mai multe tronsoane de drum.
Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, salvatorii militari au acţionat cu motopompe de mare capacitate, autocamioane, bărci şi cu autospeciale de intervenţie. Noroiul rămas în urmă după evacuarea apelor a lăsat în urmă priveliştea dezolantă a pagubelor materiale importante, iar tabloul este completat de zecile de copaci căzuţi.
Avertizările Administraţiei Naţionale de Meteorologie au mers până la cod roşu, care viza averse torenţiale, descărcări electrice, căderi de grindină, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, pentru mai multe localităţi din Galaţi, în estul ţării. Vâlcea este, de asemenea, unul dintre judeţele cele mai afectate. Vijelia a atins apogeul la Călimăneşti, unde a plouat într-o noapte cât pentru o lună întreagă, iar viitura formată a luat cu ea un bărbat de aproape 60 de ani.
O situaţie de urgenţă deosebită a fost înregistrată şi în judeţul Vrancea, unde pompierii militari au acţionat pentru salvarea unui cioban cu 200 de animale rămase blocate pe o insulă în mijlocul râului Siret. Militarii au intervenit cu bărcile pentru preluarea animalelor, iar ulterior le-au transportat spre malul râului, unde au fost evacuate în siguranţă. În sudul ţării, la Teleorman, circulaţia feroviară a fost temporar blocată din cauza unui incendiu provocat de un fulger la locomotiva unui tren care transporta aproximativ 100 de persoane.
Din punctul de vedere al alimentării cu energie electrică, în zeci de localităţi au fost înregistrate întreruperi, preponderent în judeţele Bacău, Iaşi şi Vaslui, din partea de est. Şi la Bucureşti, dar şi în alte oraşe, ploile torenţiale au inundat străzi şi au afectat circulaţia în anumite zone, iar în urma situaţiei create, pe Autostrada Soarelui, care leagă Bucureştiul de litoral, s-a format o coadă lungă de doi km la intrarea în capitală, unde circulaţia era restricţionată în urma inundaţiilor.