UPDATE Vot pentru noul guvern
Coaliţia de stânga aflată la putere în România, formată din PSD şi ALDE, a reuşit să-şi impună noul Cabinet, după votul de învestitură din Legislativ.
Corina Cristea, 29.06.2017, 17:45
Coaliţia de stânga aflată la putere în România, formată din PSD şi ALDE, a reuşit să-şi impună noul Cabinet, după votul de învestitură din Legislativ. În favoarea proaspătului Executiv au votat 275 de parlamentari, în timp ce împotriva validării sale s-au pronunţat 102. În noua garnitură executivă se regăsesc 16 dintre miniştrii cabinetului Sorin Grindeanu, demis prin moţiune de cenzură iniţiată chiar de principalul partid de guvernământ, PSD. Înfiinţarea unui post de vicepremier fără portofoliu, care va coordona activitatea interministerială şi care va fi ocupat de Marcel Ciolacu, este singura modificare de structură în noua formulă executivă Mihai Tudose.
Majoritatea miniştrilor din fostul Cabinet Grindeanu îşi păstrează portofoliile şi în noul Executiv – Sevil Shhaideh rămâne la Ministerul Dezvoltării Regionale, Olguţa Vasilescu la Ministerul Muncii, iar Florian Bodog la Ministerul Sănătăţii. De asemenea, rămân titulari pe funcţii miniştrii de la Interne, Transporturi, Justiţie, Externe, Mediu sau Agricultură. Sunt şi nume noi în Cabinetul Tudose, între care Mihai Fifor la Economie, Adrian Ţuţuianu la Ministerul Apărării şi Doina Pană la Ministerul Apelor şi Pădurilor.
Social-democratul Mihai Tudose spune că prioritatea sa o reprezintă punerea în aplicare a programului de guvernare cu un control politic strict, aproape săptămânal, pentru recuperarea întârzierilor. În acelaşi timp, la programul de guvernare au fost adăugate măsuri care ţin de predictibilitatea fiscală şi de protecţie socială. Miniştrii vor raporta ce fac prin fapte şi nu prin declaraţii, a mai precizat Mihai Tudose, adăugând că, în prima şedinţă de guvern, proiectul fondului suveran de dezvoltare va fi prezentat în primă lectură.
Ales de liderul PSD Liviu Dragnea pentru a-l înlocui pe Sorin Grindeanu – căruia i s-a reproşat că nu ar fi respectat obiectivele ambiţioase ale programului de guvernare cu care partidul a câştigat în decembrie 2016 alegerile – Mihai Tudose a fost de două ori ministru al Economiei. Criticii acestuia se întreabă, însă, cum de a fost ales tocmai el să formeze guvernul, în condiţiile în care, la evaluarea care a dus la căderea executivului Grindeanu, Mihai Tudose nu a ieşit tocmai bine. Mai exact – zero măsuri finalizate, câteva bifate parţial şi multe nerealizări. În plus, adaugă aceştia, naşte întrebări o prea mare apropiere a primului ministru de serviciile de informaţii. Alte detalii din CV-ul lui Mihai Tudose, care au deranjat inclusiv în interiorul partidului, ţin de suspiciunile de plagiat legate de un doctorat pentru care a solicitat singur retragerea titlului. Pentru toate acestea, Mihai Tudose a venit cu explicaţii – suficiente pentru unii, dar nu pentru toţi.