UPDATE Probleme la secțiile de votare din străinătate
Mai mulți români din diaspora sunt nemulțumiți de timpul mare petrecut pentru a își exercita dreptul la vot, iar o parte din cetățenii care s-au deplasat la secțiile de vot de peste hotare nu au apucat să voteze.
Lica Manolache, 02.11.2014, 23:22
UPDATE: Un nou comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe a fost emis în cursul serii de duminică, după protestele mai multor cetățeni români, aflați la Londra și la Paris, dar și în București, în fața sediului ministerului:
„Ministerul Afacerilor Externe s-a conformat deciziei BEC privind încheierea procesului electoral, conform legii, la orele 21.00, inclusiv în privinţa votului exprimat în străinătate. În aceste condiţii, atât membrii birourilor secţiilor de votare cât şi şefii de misiuni diplomatice şi consulare şi membrii acestora au obligaţia de a respecta întru totul deciziile BES, respectiv BEC.
În mod regretabil, în câteva cazuri cetăţenii care, până la ora 21.00 nu au reuşit să îşi exercite votul în străinătate, fac presiuni asupra conducerii misiunilor diplomatice pentru continuarea procesului de votare. Ministerul Afacerilor Externe constată că acestor solicitări nu li se poate da curs întrucât aceasta ar reprezenta o încălcare directă a prevederilor legale.
În acest context, MAE informează cu privire la situaţia tensionată de la Ambasada României de la Paris unde, pentru menţinerea ordinii publice şi securităţii în perimetrul şi incinta misiunii diplomatice a fost solicitată asistenţa instituţiilor abilitate ale statului francez.
MAE adresează rugămintea cetăţenilor români din străinătate de a da dovadă de înţelegere şi le recomandă să adopte o atitudine de respect faţă de deciziile autorităţii electorale din România precum şi faţă de normele locale ale statului în care se află.”
Nemulțumiri din partea românilor din străinătate, legate de felul în care s-au organizat alegerile prezidențiale în străinătate. Cetățenii sunt nemulțumiți de timpul mare petrecut pentru a își exercita dreptul la vot, iar o parte din românii care s-au deplasat la secțiile de peste hotare nu au apucat să voteze. Probleme cu timpul de votare s-au înregistrat în mai multe secții de votare din Europa, printre care cele din Londra, Paris, Roma, Dublin, dar și la Chișinău. Mai mulți candidați au cerut prelungirea votului după ora 21.00.
În replică, ministerul român de Externe a comunicat: “MAE a acţionat în vederea organizării scrutinului pentru alegerea Preşedintelui României conform legii şi deciziilor emise de Biroul Electoral Central. Potrivit Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, republicată, cu modificările ulterioare, Ministerului Afacerilor Externe îi revin o serie de sarcini de ordin administrativ-organizatoric în vederea pregătirii și desfășurării votului în străinătate.
MAE realizează numerotarea secţiilor de votare din străinătate (conform art. 12 din legea nr. 370/2004, secțiile sunt stabilite prin ordin al ministrului afacerilor externe). În acest sens, MAE a propus organizarea a 294 de secţii de votare în întreaga lume, asemeni alegerilor prezidențiale din 2009. Lista a fost finalizată la 16 septembrie 2014 şi făcută publică în aceiaşi zi.”
Și biroul Biroului Electoral Nr. 48 pentru Secţiile de Votare din Străinătate a luat poziție, afirmând într-un comunicat: „Potrivit prevederilor art. 46 alin. (2) “Alegătorii care la ora 21,00 se află în sala unde se votează pot să îşi exercite dreptul de vot”. Prelungirea programului de votarea nu este de competenţa Biroului Electoral Nr. 48 pentru Secţiile de Votare din Străinătate.”