Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

UPDATE: Incidente la protestul masiv din București

Câteva persoane au fost rănite în incidentele care au izbucnit la protestul din București. Sute de mii de persoane au protestat, miercuri, în România, dar și în marile orașe din Europa.

UPDATE: Incidente la protestul masiv din București
UPDATE: Incidente la protestul masiv din București

, 01.02.2017, 16:00

UPDATE: Câteva persoane au fost rănite în incidentele care au izbucnit la protestul din București. Conform presei, doi jandarmi și trei civili au suferit răni ușoare și au fost transportați la Spitalul de Urgență Floreasca. Incidentele dintre jandarmi și suporteri au continuat în Piața Victoriei după miezul nopții, iar mai mulți suporteri au fost reținuți de forțele de ordine.



UPDATE: Conflict între forțele de ordine și un câteva grupuri de protestari aflați în Piața Victoriei din București. Jandarmeria a apelat la gaze lacrimogene împotriva manifestanților care au aruncat cu petarde și bucăți de gheață. Conform mai multor publicații, incidentele au izbucnit după ce și-au făcut apariția în fața clădirii Guvernului indivizi din galerii de fotbal, cel mai probabil, suporterii echipelor Dinamo și Rapid București. Majoritatea protestatarilor au părăsit centrul Bucureștiului din cauza incidentelor provocate de grupurile de protestatari violente. Jandarmii care au intervenit la protestul din Piața Victoriei, miercuri seară, au reținut 6 persoane, pe care le-au condus la secția de Poliție, a anunțat, pentru AGERPRES, Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei.



Patru persoane rănite în incidentele din Piața Victoriei, miercuri seară, au fost transportate la spital, potrivit secretarului de stat în MAI Raed Arafat. Cei 4 răniți nu prezintă probleme grave, a spus Arafat.



Cele mai mari proteste de după Revoluție



Mirecuri seara s-a înregistrat cel mai mare protest din România de după Revoluție, cifrele date fiind între 110.000 și 150.000 de participanți. Proteste masive s-au înregistrat și în alte oreșe din țară. Astfel, la Cluj au manifetstat 30.000 de persoane, câte 20.000 la Sibiu și Timișoara, 10.000 de protestatri la Iași și alte mii în fiecare dintre marile orașe din țară.



UPDATE: Peste 100.000 de oameni protestează în Piaţa Victoriei şi alte câteva zeci de mii în ţară, după adoptarea Ordonanţei de urgenţă pentru modificarea Codurilor penale.



Importante forțe de ordine ale Jandarmeriei sunt prezente la protestul din Piața Victoriei, la Guvern, și au instalat garduri mobile de protecție în fața sediului Executivului, asigurând o zonă tampon între manifestanți și gard. S-au înregistrat incidente la protestul din faţa Guvernului. Protestatarii au aruncat cu petarde şi fumigene, iar jandarmii au ripostat cu gaze lacrimogene. Jandarmeria le-a cerut participanților la manifestații să-și exercite dreptul la libera exprimare în mod pașnic și civilizat și a atenționat asupra gravității folosirii materialelor pirotehnice la astfel de evenimente. Jandarmeria Capitalei a făcut apel la participanții la protestul din Piața Victoriei să părăsească zona, pentru că asupra forțelor de ordine s-au exercitat violențe și se vor folosi materialele din dotare.



Oamenii au venit cu pancarte pe care scrie, informa Agerpres: „Guvern Penal, pericol social”, „Fără amnistie, e epidemie, e ciuma roșie”, „Guvern asasin al democrației”, „Mafia e în Guvern”, „Iubirea de țară, în stradă se măsoară”.



Ordonanţa de Urgenţă prin care mai mulţi foşti şi actuali parlamentari, primari şi alţi funcţionari pot scăpa de urmărirea penală a stârnit reacţii negative în ţară, dar şi în Europa.



Comisia Europeană: Urmărim cu foarte mare îngrijorare evoluțiile recente din România



Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans, au transmis un comunicat comun în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de deciziia guvernului PSD-ALDE: „Urmărim cu foarte mare îngrijorare evoluțiile recente din România. Ireversibilitatea progreselor realizate în lupta împotriva corupției este esențială pentru a permite Comisiei Europene să ia în considerare eliminarea treptată a monitorizării României în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV)”.



În replică, premierul Sorin Grindeanu a transmis președintelui și prim-vicepreședintelui Comisiei Europene o scrisoare în care argumentează contextul și rațiunile adoptării acestor modificări legislative. Grindeanu a reiterat angajamentul ferm al tuturor instituţiilor şi factorilor decizionali din România privind continuarea luptei împotriva corupţiei. În aceste eforturi contăm pe sprijinul şi susţinerea Comisiei Europene, dar şi pe o evaluare echilibrată şi corectă din partea acesteia, care să ţină cont de cadrul constituţional naţional şi de substanţa concretă a prevederilor legislative, nu doar de reacţiile din spaţiul public şi mediatic, se arată în scrisoare.



Șase țări partenere ale României – Belgia, Canada, Franța, Germania, Olanda și Statele Unite ale Americii – au cerut Guvernului României să nu „dea înapoi” lupta anticorupție, se arată într-un comunicat comun trimis AGERPRES de misiunile diplomatice.



Şi Camera de Comerţ Americană în România (AmCham) a criticat decizia Executivului de a adopta modificările legislaţiei penale: „Adoptarea într-un mod netransparent a acestor acte normative, în ciuda punctelor de vedere şi recomandărilor exprimate de instituţiile competente, decredibilizează executivul şi transmit un puternic semnal de neîncredere şi nesiguranţă atât în plan intern cât şi extern. Fermitatea luptei anticorupţie a avut o contribuţie majoră la progresul recent al României şi la îmbunătăţirea evaluării şi atractivităţii ţării pentru investiţii, iar deciziile luate anulează realizările ultimilor ani şi creşte riscul de ţară al României”, se arată într-un comunicat al investitorilor americani.



Preşedintele Iohannis cere retragerea ordonanţei



Consiliul Superior al Magistraturii a decis sesizarea Curții Constituționale pentru a se constata existența unui conflict între puteri în cazul adoptării OUG privind modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală, informează Agerpres.



La rândul său, preşedintele României, Klaus Iohannis a cerut instituţiei Avocatului Poporului, reprezentată de Victor Ciorbea, să sesieze Curtea Constituţională. Ulterior, şeful statului a cerut premierului Sorin Grindeanu să retragă documentul adoptat în miezul nopţii de marţi spre miercuri.



Şi parlamentarii Partidului Naţional Liberal şi cei ai Uniunii Salvaţi România au reacţionat şi au depus moțiunea de cenzură intitulată „Guvernul Grindeanu – Guvernul sfidării naționale. Nu legalizați furtul în România”.



Pe de altă parte, ministrul Justiției, Florin Iordache, i-a îndemnat pe cei care protestează împotriva ordonanței de urgență privind modificarea Codurilor penale să „citească cu atenție și responsabilitate” prevederile actului normativ, menționând că „nimic nu este secret, ilegal sau imoral” în caracterul acestei OUG.

Foto: pixabay.com
În actualitate vineri, 31 ianuarie 2025

Alertă epidemiologică în România

După câteva săptămâni de creștere a numărului de cazuri de infecții respiratorii, fie că e vorba de gripe, pneumonii sau viroze,...

Alertă epidemiologică în România
(foto: ©European Union, 2022 / Photographer: Lukasz Kobus)
În actualitate vineri, 31 ianuarie 2025

Facilitate de creştere pentru Republica Moldova

Analiştii şi decidenţii politici occidentali sunt, deopotrivă, de acord că Republica Moldova (ex-sovietică, majoritar românofonă) e cel mai...

Facilitate de creştere pentru Republica Moldova
Ministrul Finanțelor, Tánczos Barna (Foto: gov.ro)
În actualitate joi, 30 ianuarie 2025

Cum va arăta bugetul 2025?

Într-un context economic complicat, în care nivelul datoriei publice a depășit 54% din Produsul Intern Brut, iar deficitul bugetar se apropie de...

Cum va arăta bugetul 2025?
Comisia Europeană (foto: © European Union - Source: EC - Audiovisual Service / Photographer: Christophe Licoppe)
În actualitate joi, 30 ianuarie 2025

Comisia Europeană şi protejarea alegerilor interne

Pe fondul intensificării eforturilor de influenţare a alegerilor din statele membre, mai multe țări ale Uniunii Europene, între care Franţa,...

Comisia Europeană şi protejarea alegerilor interne
În actualitate miercuri, 29 ianuarie 2025

Priorități ale politicii externe românești

Uniunea Europeană înţelege că România rămâne un stat puternic, stabil şi cu priorităţi aliniate celor europene, a afirmat vicepreşedintele...

Priorități ale politicii externe românești
În actualitate miercuri, 29 ianuarie 2025

Calendarul alegerilor prezidențiale

Pe 6 decembrie anul trecut, după ce validase turul întâi, iar turul doi era, deja, în desfășurare în secţii din străinătate, Curtea...

Calendarul alegerilor prezidențiale
În actualitate marți, 28 ianuarie 2025

Comisia de la Veneția și alegerile din România

Criza politică fără precedent de la Bucureşti nu şi-a epuizat ecourile externe. Respectata Comisie de la Veneţia şi-a publicat raportul...

Comisia de la Veneția și alegerile din România
În actualitate marți, 28 ianuarie 2025

80 de ani de la eliberarea Auschwitz

În Polonia, ţara celor mai mulţi evrei înainte de Holocaust, au avut loc, luni, 27 ianuarie, ceremonii care au marcat opt decenii de la...

80 de ani de la eliberarea Auschwitz

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company