UPDATE: Explozii la Bruxelles/Al patrulea român rănit
Cel de-al patrulea român rănit în atentatele de la Bruxelles este minor și se află sub îngrijire la spital, asistat de un membru al familiei.
Lica Manolache, 22.03.2016, 11:44
UPDATE Un al patrulea român a fost identificat pe lista răniților în atentatele din capitala Belgiei. Conform ministerului român de Externe, este vorba de un minor aflat sub îngrijire medicală, asistat de un membru al familiei.
„Celula de Criză a MAE, prin intermediul Ambasadei României în Regatul Belgiei, rămâne în legătură permanentă cu autorităţile locale şi continuă verificările. Reiterăm că o echipă consulară mobilă din cadrul Celulei de Criză a MAE se va deplasa miercuri, 23 martie 2016, la Bruxelles, pentru a întări capacitatea de asistenţă consulară a ambasadei”, informează MAE.
De asemenea, echipa consulară mobilă de la Haga, care s-a deplasat la Amsterdam pentru a acorda asistenţă cetăţenilor români aflaţi pe cursa Tarom Bucureşti-Bruxelles, a preluat pasagerii care şi-au exprimat dorința de a reveni în Romania. Tarom a asigurat sprijinul ca toate formalităţile de îmbarcare să fie îndeplinite, iar românii s-au întors cu o cursă a companiei aeriene de la Amsterdam către București.
UPDATE Trei români au fost răniți în atacurile teroriste din Bruxelles, anunță MAE. „Există confirmarea faptului că trei cetățeni români au fost răniți în atentatele care au avut loc astăzi la Bruxelles. Dintre aceștia, doi cetățeni români se află în spital, iar unul a fost deja externat”, informează diplomația de la București.
Bilanțul victimelor a ajuns la 34 de morți și peste 200 de răniți. Gruparea islamistă Statul Islamic (ISIS) a revendicat atacurile din capitala Belgiei.
Autoritățile belgiene au declarat trei zile de doliu național, iar aeroportul din capitala Regatului Belgiei rămâne închis și miercuri.
UPDATE Conform Guvernului României şi misiunii diplomatice de la Bruxelles, deoacmdată nu există români aflaţi pe lista victimelor atentatelor din capitala Belgiei. Cââiva dintre conaţionali s-au afltat, totuşi, în aeroportul Zaventem. Printre ei, Mihai Delea, jurnalistul Europunkt. Acesta a declarat în direct, la Radio România Actualităţi:
„Prima dată am auzit prima explozie. Am simţit suflul. După care, la trei-cinci secunde, cea de-a doua explozie, care mi s-a părut un pic mai puternică, să îi spun, şi am simţit un suflu şi mai mare şi după aia, am început să alerg, cu toată lumea. Ne-am baricadat, iniţial, într-o toaletă. Am stat acolo câteva minute, după care am mers pe lângă zid, am ajuns într-un restaurant, iar de acolo am fost redirecţionaţi de Poliţie pe o ieşire adiacentă.
E o senzaţie pe care n-am mai simţit-o până acum. Probabil că aerul care a fost acolo în încăperea exploziei, căuta ieşirile, să iasă undeva să se disperseze. Iar eu l-am simţit, pur şi simplu, în piept. Am simţit un gol în piept şi m-a apucat şi întors cu spatele, aveam şi un ghiozdan în spate, la momentul respectiv.
Ulterior, am fost pe pista aeroportului, unde am stat vreo 15 minute, după care au venit nişte autobuze, ne-au dus tot în incinta aeroportului, dar undeva mai spre ieşire, într-un ţarc amenajat, după care am mai stat acolo, cred că acolo am stat cel mai mult, o oră, două, iar acum ne-au preluat iar nişte autobuze şi suntem la o sală de gimnastică.”
Claudia Ţapardel, europarlamentar PSD, a vorbit despre atmosfera în Parlamentul European:
„Sunt forţe de securitate de jur împrejurul Parlamentului European, sunt elicoptere care fac înconjurul Bruxelles-ului pentru a verifica din aer ce se întâmplă la sol. Sistemele de securitate la nivelul Parlamentului European, nivelul de alertă la Parlamentului European şi la nivelul tuturor instituţiilor europene a crescut la ultimul grad de securitate. Probabil că acesta ar fi cel mai potrivit cuvânt. Vorbim despre o capitală a Uniunii Europene paralizată în acest moment”
(Sursa: Probleme la zi – Radio România Actualităţi)
Ascultaţi aici o coresponenţă din Bruxelles – Carmen Hopârtean (Radio Arthis) pentru Radio România Internaţional:
UPDATE Bilanţul victimelor a ajuns la 34 de morţi, dintre care 20 la staţia de metrou Maelbeek şi 14 la aeroportul Zaventem, conform Reuters.
La Bucureşti, Ministerul Afacerilor Externe a activat Celula de criză în urma atentatelor de la Bruxelles. Diplomaţia are două echipe consulare mobile la Bruxelles şi Haga, cea din urmă deplasându-se la Amsterdam pentru a acorda asistenţă cetăţenilor români aflaţi pe cursa Tarom Bucureşti-Bruxelles, redirecţionată către aeroportul Schiphol. Totodată, Celula de criză este în legătură permanentă cu reprezentații companiilor aeriene care efectuează zboruri către Bruxelles”.
UPDATE: Liderii europeni au transmis mesaje către belgieni, dar şi către cei care se fac vinovaţi de organizarea atacurilor de la Bruxelles. Belgia a fost tinta unor atentate oarbe, violente si laşe, spune premierul belgian Charles Michel. „Deja spitalele evaluează situaţia răniţilor, situaţia victimelor, le identifică şi aceasta ia ceva timp pentru cei care nu sunt de origine, nu sunt cetăţeni blegieni. Luăm legătura cu ambasadele pentru a vedea, a identifica victimele şi a şti despre cine este vorba”, a mai spus şeful Executivului de la Bruxelles.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a spus: „Mă simt profund trist de atentatele de la Bruxelles. Numărul victimelor este tragic. Suntem cu toții belgieni și alături de aliatul nostru, Belgia, în această zi sumbră.”
Șefa diplomației europene, Federica Mogherini, a luat poziţie faţă de atacurile teroriste din capitala Belgiei: Este o zi foarte tristă pentru Europa, în momentul în care Europa și capitala sa suferă aceeași durere pe care această regiune (Orientul Mijlociu) a cunoscut-o și o cunoaște în fiecare zi”. La rândul său, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a spus că aceste atacuri marchează un nou nivel de josnicie din partea teroriștilor aflați în slujba urii și a violenței”
„This is a day of tragedy, a black day”: Belgian PM. AFPs LIVE REPORT: https://t.co/Cz4V7WfJTn #brusselsattack pic.twitter.com/mZkmSd03zo
— AFP news agency (@AFP) March 22, 2016
––––
UPDATE: Cel puțin 21 de persoane au decedat la Bruxelles, în urma exploziilor de marți, conform unui nou bilanţ al pompierilor, informează Agerpres. 11 persoane a murit în urma exploziilor din aerportul Zaventem şi alte 10 la staţia de metrou Maelbeek din capitala Belgiei.
Românii afectați de atentate, precum și rudelor acestora pot contacta Ambasada României la Bruxelles la numerele de telefon: +32 (0)2 347 5338, +32 (0)2 345 0040, +32 (0)2 344 1658, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, precum și telefonul mobil de urgență al secției consulare a misiunii diplomatice de la Bruxelles, +32(0)2 344 0854.
–-
Europa este din nou sub teroare după cele două explozii pe aeroportul Zaventem din Bruxelles şi o a treia la staţia de metrou Maelbeek din capitala Belgiei. Bilanţul provizoriu indica 11 morţi şi 25 de răniţi.
Nu există deocamdată informaţii dacă există şi cetăţeni români printre victimele atacurilor. O cursă TAROM cu destinaţia Bruxelles a aterizat la Amsterdam, iar autorităţile belgiene au închis traficul pe aeroporul Zaventem.
Revenim cu amănunte