Uniunea Europeană în pregătirea Brexit
România subscrie la poziţia comunitară faţă de negocierile privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.
Bogdan Matei, 28.04.2017, 12:33
Ministrul român pentru afaceri europene, Ana Birchall, care a participat, joi, la reuniunea Consiliului pentru Afaceri Generale de la Luxemburg, spune că prioritară în negocierile cu Marea Britanie va fi asigurarea unui acord echilibrat, în care toate cele patru libertăţi ale pieţei unice, inclusiv libera circulaţie a persoanelor, să fie reflectate în mod obiectiv şi echitabil.
Ana Birchall, pentru Radio România: Integritatea pieţei interne şi a celor patru libertăţi este extrem de importantă pentru România şi considerăm noi că este importantă pentru UE şi este o linie directoare. Aici, pentru România, în mod particular, am subliniat că este extrem de important statutul românilor şi al familiilor domniilor lor care lucrează, care studiază, care trăiesc în Marea Britanie şi trebuie să le protejăm atât drepturile, cât şi interesele. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că în toată perioada de negociere se va respecta principiul secvenţialităţii, adică nu trecem şi negociem altceva până când nu agreăm un lucru că s-a terminat. Şi sigur că e foarte important să avem nota de plată, dacă pot să mă exprim aşa, pe care Marea Britanie o datorează, din obligaţiile curente.”
Organizată ca urmare a notificării de către Marea Britanie a intenţiei sale de a se retrage din Uniune, reuniunea din Luxemburg a pregătit liniile directoare ale divorţului amiabil dintre Londra şi Bruxelles, pe care ar urma să le aprobe şefii de state şi guverne la Consiliul European special, programat sâmbătă. Anterior, la Bucureşti, premierul Sorin Grindeanu a ţinut să repete că România va rămâne prietenă şi aliată cu Marea Britanie, indiferent de locul pe care această ţară îl va avea în afara sau în interiorul Uniunii Europene.
La prima reuniune a Consiliului interministerial pentru Brexit, şeful Guvernului a afirmat că, în cadrul negocierilor, România trebuie să militeze pentru păstrarea la acelaşi nivel a politicilor agricole şi a celor de coeziune, care au rolul de a micşora diferenţele dintre statele puternic dezvoltate şi cele mai paupere membre ale Uniunii.
Sorin Grindeanu: Două direcţii pe care cred că România trebuie să le urmărească în cadrul acestor negocieri sunt: păstrarea alocărilor bugetare aferente politicii de coeziune şi politicile agricole comune, pe exerciţiul bugetar 2014-20120 şi bineînţeles consolidarea cooperării UK-UE post-Brexit în domeniul securităţii şi de asemenea în cel al relaţiilor externe.”
Analiştii şi presa internaţională prognozează că negocierile nu vor decurge, totuşi, defel confortabil. Chiar joi, cancelarul german, Angela Merkel, i-a avertizat pe britanici că nu trebuie să nu se aştepte la menajamente, în timp ce premierul Theresa May i-a acuzat pe europeni că s-ar fi unit contra ţării sale.