Un val pandemic altfel
Multe infectări zilnice, dar mai puţine cazuri care necesită spitalizare, aşa arată valul 5 al pandemiei.
Ştefan Stoica, 19.01.2022, 11:31
Pandemia de coronavirus nu s-a încheiat nici pe departe, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în încercarea de a menţine statele la un nivel de vigilenţă ridicat. Avertismentul survine pe fondul presupunerii că varianta Omicron, mai blândă, ar putea aduce sfârşitul pandemiei. Numărul de cazuri a explodat, în special în Europa. Franţa, de exemplu, a înregistrat aproape jumătate de milion de infectări într-o zi. Omicron provoacă spitalizări şi decese, iar chiar şi cazurile mai puţin grave sufocă unităţile de sănătate. O creştere exponenţială a cazurilor, indiferent de severitatea variantelor individuale, duce la creşterea inevitabilă a spitalizărilor şi a deceselor”, atrage atenţia OMS.
România este, şi ea, sub asaltul noului val. Numărul de cazuri zilnice a trecut de 15 mii, nivel similar celui din perioada de vârf a valului precedent, care a lăsat în urmă numeroase victime şi a testat serios rezistenţa sistemului medical. Acum, situaţia este diferită, iar înmulţirea infectărilor cu SARS-CoV-2 nu pune probleme în asigurarea asistenţei medicale pentru pacienţi COVID sau cu alte afecţiuni, susţine ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
El a anunţat că, în curând, vor deveni funcţionale toate cele 230 de centre de evaluare în ambulatoriu a pacienţilor şi că se va extinde capacitatea de testare. În ce-i priveşte pe copii, care de luni au revenit la cursuri cu prezenţă fizică, ministrul Rafila afirmă că aceştia nu se confruntă, în prezent, cu o creştere importantă a numărului de infectări.
Alexandru Rafila: Nu ne confruntăm cu o explozie a cazurilor care blochează spitalele şi Secţiile de Terapie Intensivă în cazul copiilor. Cred că toţi trebuie să fim responsabili, trebuie să fim conştienţi de faptul că întreruperea activităţii şcolare şi aşa-zisa şcoală online, pentru că mulţi dintre copii nu au acces la şcoală în mod real online, duc la consecinţe foarte serioase asupra evoluţiei acestor copii şi lucrul ăsta trebuie foarte bine înţeles.”
Jumătate din ţară este în zona roşie din punct de vedere epidemiologic, cu mai mult de 3 cazuri la mia de locuitori. Ceea ce diferenţiază, însă, valul 5 este numărul redus de spitalizări, un sfert din cel înregistrat în valul 4. Decesele, sub 100, sunt cele mai multe din ultimele săptămâni, dar, la fel, mult sub raportările zilnice din toamnă. Nici presiunea pe secţiile de Terapie intensivă nu este mare. Totuşi, motivele de îngrijorare persistă.
Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu: Ceea ce văd eu ca pericol, în primul rând, faptul că apar mai multe forme la copii faţă de valul precedent. Acest lucru ar trebui să ne îngriijoreze. Partea bună este că, chiar dacă avem o rată atât de mare, rapidă de creştere, totuşi nu mulţi pacienţi necesită spitalizare. În schimb, ceea ce pe mine mă îngrijorează este numărul de decese, din care din nou nevaccinaţi. Vaccinarea, dacă nu protejează de infectare, totuşi ne protejează de spitalizare, forme severe sau chiar de deces”.
Vaccinarea a fost o opţiune pentru mai puţin de jumătate din populaţia eligibilă a României.