Un sfert din populația României, vaccinată
Mai mult de un sfert din populația în vârstă de peste 16 ani a României a primit cel puțin o doză de vaccin anti-Covid.
Eugen Coroianu, 21.05.2021, 11:33
Până în prezent, peste 4 milioane de persoane au fost vaccinate anti-Covid în România cu cel puțin o doză, ceea ce reprezintă mai mult de un sfert din populația eligibilă – adică în vârstă de peste 16 ani. Dintre acestea, peste 19 la sută au primit schema completă, iar aproximativ 6 la sută prima doză. Cifrele au fost publicate, joi, de platforma națională de vaccinare pe pagina de Facebook.
Au mai rămas de imunizat în jur de 12 milioane de persoane, cele mai multe, în cifre absolute, din categoria de vârstă 40-49 de ani și cele mai puține din categoria 16-19 ani. Pe criterii geografice, capitala București, cu peste 36% şi judeţul Cluj cu mai mult de 33% se află pe primele locuri în ceea ce priveşte persoanele vaccinate cu cel puţin o doză. Pe următoarele locuri se află judeţele Sibiu, Braşov și Timiş, iar la polul opus Giurgiu, Botoşani şi Suceava – acesta din urmă cu mai puţin de 12%.
Campania de vaccinare continuă cu o cadență de aproximativ o sută de mii de imunizări pe zi, fiind impulsionată, în ultima perioadă, de metode inedite de atragere a populației. S-a renunțat la programările pe platforma națională de vaccinare, românii putând să meargă, acum, la orice centru doar cu un act de identitate valabil. Au fost deschise centre de imunizare din mașină, au fost organizate așa-zisele maratoane de vaccinare, au fost formate echipe mobile pentru zonele mai puțin accesibile și au fost deschise puncte fixe la marii angajatori. Se mizează mult și pe medicii de familie, care pot, dacă doresc, să vaccineze în propriile cabinete.
Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a declarat, într-o vizită în teritoriu, că mulţi dintre oamenii din mediul rural, mai ales cei din grupele vulnerabile, nu sunt încă vaccinaţi împotriva Covid-19, deși ar vrea să o facă. Ea a mai spus că o soluție pot fi caravanele mobile de imunizare în mediul rural, în special pentru cei la care deplasarea la un centru de vaccinare poate presupune un efort financiar.
În prezent, cea mai bună investiţie este vaccinarea, iar statul alocă toate resursele necesare pentru a beneficia cu toţii de aceasta, a subliniat, joi, consilierul prezidențial Cosmin Marinescu. El a precizat că, înainte de a discuta despre creştere economică şi reforme, este important să înţelegem că vaccinarea reprezintă cheia reluării activităţilor, pentru ca economia să revină în forţă pe parcursul acestui an şi să ne întoarcem cu toţii la normalitate.
Pe de altă parte, guvernul va lansa o nouă campanie de informare publică referitoare la vaccinare, care conține pentru început trei spoturi video şi unul audio. “Ne adresăm publicului ezitant, persoanelor care sunt preocupate de ideea vaccinării, dar pentru care este nevoie de mai multe argumente decât cele ştiinţifice, medicale, a declarat preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea, Valeriu Gheorghiţă.