Un pact pentru sănătate
Premierul Victor Ponta propune realizarea unui pact pe sănătate, de tipul celui pentru apărare, semnat de partidele politice la începutul acestui an.
Valentin Țigău, 20.04.2015, 13:14
Primul ministru al Romaniei, Victor Ponta a propus, într-o intervenţie la un post privat de televiziune, realizarea unui pact de sănătate care să fie acceptat de toate partidele politice din ţară. Şeful guvernului consideră că garanţia finanţării constante a sistemului, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi creşterea salariilor ar putea opri plecarea specialiştilor în străinătate. El crede ca rezolvarea acestui blocaj s-ar produce în maxim patru ani.
Victor Ponta: ‘Dacă aş zice că mâine, gata, triplăm salariile ar fi neserios şi nerealist, dar e nevoie de o perspectivă de timp, adică în doi, trei, patru ani în care veniturile să crească, şi de posibilitatea de a avea venituri din activitatea privată. Altfel, dacă nu au perspectivă, competiţia europeană sigur că ne va lăsa fără cei mai buni medici. Deci programul pentru zona de sănătate îl finanţăm, îl punem în aplicare şi e nevoie doar să existe un acord politic.’
Anterior acestei declaraţii, ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu afirmase că, dacă în trei ani de zile nu se măresc serios salariile, va fi dezastru în domeniul medical. El a precizat că un alt factor care contribuie la migraţia medicilor spre vest este blocarea posturilor.
Nicolae Bănicioiu: ‘Noi, când am blocat posturile, toate promoţiile de medici care au terminat specialitatea în România, din 2010 până în 2014, au trebuit să plece neavând cum să se angajeze în România, deci i-am gonit noi. Mulţi plecau pentru că, într-adevăr, concurenţa cu vestul ne dezavantajeaza, adică acolo un medic specialist poate să ajungă la câteva mii bune de euro pe lună.’
Ministrul sănătăţii a mai precizat că o serie de posturi au fost, totuşi, deblocate şi că, din octombrie, au fost angajate 4.500 de persoane, urmând ca şi anul acesta să continue angajările, pentru a reduce din deficitul de 40 de mii de posturi. La lipsa de resurse umane şi numărul insuficient de spitale se adaugă şi faptul că numărul bolnavilor este în creştere: 500 de mii de români suferă de cancer şi peste 2 milioane au hepatita B şi C – a mai spus ministrul sănătăţii.
Potrivit unui raport al OECD, în România există 2,5 medici la mia de locuitori, sub media europeană, de 3,4. Principalul motiv este exodul cadrelor medicale. Cele mai recente date ale Colegiului Medicilor din România arată că, la fiecare patru ore, un medic român alege să plece la muncă în străinătate. Din 2007, anul aderprii la UE, până la sfârşitul anului 2013, au părăsit ţara peste 14.000 de doctori.