Un nou val de Covid în România?
Al doilea val Omicron a venit în România mai repede decât estimau autoritățile.
Daniela Budu, 13.07.2022, 11:50
România a înregistrat o nouă dublare, de la o săptămână la alta, a numărului de infectări cu SARS-CoV-2, precum și o creștere semnificativă a numărului persoanelor internate şi al deceselor. Aproape 15 mii de cazuri noi au fost înregistrate săptămâna trecută, iar cifrele vor continua să crească încă patru-cinci săptămâni, estimează specialiştii Institutului Național de Sănătate Publică.
Ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că rata de pozitivitate a ajuns acum la 12 la sută. În aceste condiții, autorităţile au revenit, de marți, la raportarea zilnică a cazurilor de COVID, după o lună în care bilanţul a fost prezentat doar o dată pe săptămână. Specialiștii sunt de părere că noua subvariantă Omicron, care a generat actualul val de infectări la nivel internaţional şi a fost identificată şi în România, diminuează în mare parte protecţia oferită atât de vaccin, cât şi de trecerea prin boală, însă, în general, pare să nu provoace forme grave.
Ministrul sănătăţii sfătuieşte revenirea la măsurile de protecţie sanitară, purtarea măştii şi evitarea spaţiilor aglomerate, și are recomandări şi pentru cei care au simptome de COVID. Alexandru Rafila: “Se testează la medicul de familie sau solicită, după caz, ambulanţa. Rezultatul pozitiv determină izolarea, în primul rând, la domiciliu şi consultarea medicului de familie pentru situaţiile în care simptomatologia este mai evidentă, la centrele ambulatorii, iar în cazul unor simptome mai grave la pacienţii cu comorbidităţi, spitalizarea.”
Cât privește testarea, deși odată cu încheierea ultimului val de Covid, s-au desființat multe centre de testare, în prezent mai sunt peste 4.300 de locaţii unde românii o pot face, la cabinetele medicilor de familie, precum şi în unele farmacii, la clinici sau în spitale. Între timp, autorităţile din sănătate caută modalităţi de finanţare pentru centrele de evaluare şi tratament COVID-19, astfel încât acestea să poată oferi servicii şi în weekend, în contextul noului val de infectări. În prezent sunt funcţionale 169 de astfel de centre în toată țara. Potrivit ministrului Sănătății, deocamdată, acestea nu sunt foarte solicitate, dar pe măsură ce numărul cazurilor nou diagnosticate va mai creşte, oamenii trebuie să aibă posibilitatea de a le accesa.
Cât privește vaccinarea, medicul recomandă administrarea serului anti-COVID în toamnă, când va apărea o nouă variantă a acestuia. Ministrul sănătăţii a subliniat, la un post privat de televiziune, că actualul vaccin nu mai este eficient împotriva noilor tulpini Omicron.
Alexandru Rafila: ”Noi ne aflăm acum în al doilea val Omicron, iar vaccinul eficient împotriva variantei Omicron, care să oprească transmiterea, este limitat. Cred că trebuie să fim oneşti tocmai ca să creştem încrederea oamenilor în vaccinare, pentru că, dacă le spunem adevărul, atunci putem să le spunem adevărul de fiecare dată, şi când e o situaţie mai puţin favorabilă, cum este acum, şi atunci când ea redevine favorabilă, cum sperăm să redevină în toamnă.”
Medicul a anunţat că noua formulă de vaccin ar urma să ajungă în România în luna septembrie.