Un nou şef la NATO
Cele 32 de state membre ale NATO l-au numit pe prim-ministrul olandez Mark Rutte în postul de secretar general al Alianţei, pe fondul continuării războiului de agresiune a Rusiei în Ucraina.
Sorin Iordan, 27.06.2024, 11:30
Prim-ministrul olandez Mark Rutte va fi al 14-lea secretar general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord. Acesta îi va succeda norvegianului Jens Stoltenberg, fost premier al Norvegiei, care a condus Alianţa din 2014. Decizia Consiliului Atlanticului de Nord, principalul organism decizional al NATO din care fac parte reprezentanţii celor 32 de state membre, devenise o simplă formalitate, după ce ultimul contracandidat al lui Rutte, preşedintele României, Klaus Iohannis, şi-a anunţat retragerea din cursă ca urmare a lipsei de susţinere.
Noul lider al Alianţei îşi va începe mandatul la 1 octombrie, dar până atunci numirea sa la conducerea celei mai importante alianţe militare din lume va fi oficializată la summitul de la Washington, programat în iulie.
Numele premierului olandez a fost vehiculat încă din 2023 şi a strâns destul de repede sprijinul mai multor aliaţi NATO, printre care Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Franţa şi Germania. În cursă s-a mai aflat şi şeful guvernului Estoniei, Kaja Kallas, susţinută de aliaţii de pe flancul de est, care revendicau nevoia ca aceste state să fie reprezentate mai bine în organizaţie, pe fondul războiului declanşat de Rusia în Ucraina.
Candidatura lui Klaus Iohannis este încă învăluită în mister. Nu se cunosc nici acum motivele pentru care preşedintele român a anunţat că îşi doreşte această poziţie în condiţiile în care, la acel moment, Rutte era deja susţinut de aliaţii cu greutate din NATO.
Mark Rutte este cunoscut pentru poziţia sa critică la adresa Rusiei şi pentru susţinerea politică şi militară a Ucrainei. Regatul Ţărilor de Jos este unul din statele aliate care a atins ţinta de 2% din PIB alocat apărării, conform cerinţelor organizaţiei, şi a furnizat armatei ucrainene avioane F-16.
Actualul secretar general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a salutat numirea lui Mark Rutte drept succesor al său. El a spus că acesta este „un adevărat transatlantist, un lider puternic şi un constructor de consens”. „Ştiu că plec şi las NATO pe mâini bune”, a punctat Stoltenberg.
Pe lângă războiul din Ucraina, Rutte va avea sarcina să trateze cu o posibilă viitoare administraţie americană condusă de Donald Trump, adeptul politicii „America înainte de toate”, dacă acesta va reveni la Casa Albă după alegerile prezidenţiale din SUA.
La Kremlin, anunţul noului şef al NATO a fost primit cu scepticism. Numirea lui Rutte nu va atrage după sine schimbări în politica Alianţei Nord-Atlantice, care urmăreşte să „reprime în mod strategic” Rusia, a transmis purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov. El a acuzat din nou ţările membre că se implică direct în războiul din Ucraina prin furnizarea de arme grele administraţiei de la Kiev şi a avertizat cu măsuri de răspuns după ce armata ucraineană a primit acordul de a folosi aceste arme împotriva unor ţinte de pe teritoriul Rusiei. Totodată, Peskov a subliniat faptul că, în prezent, Moscova tratează NATO ca pe o alianţă inamică.