Un nou şef al Servciului Român de Informaţii
Expresie a unui consens Putere – Opoziţie, ce, în genere, e rar în politica românească, eurodeputatul liberal Eduard Hellvig a fost validat la şefia SRI cu o majoritate parlamentară ce nu lasă loc de interpretări.
Florentin Căpitănescu, 03.03.2015, 13:24
Expresie a unui consens Putere – Opoziţie, ce, în genere, e rar în politica românească, eurodeputatul liberal Eduard Hellvig a fost validat la şefia SRI cu o majoritate parlamentară ce nu lasă loc de interpretări. 498 de aleşi au votat în favoarea propunerii făcute de şeful statului, Klaus Iohannis, în timp ce împotrivă s-au pronunţat doar 15. Scorul, unul de neimaginat în momentul nominalizării sale, ar putea ascunde – susţin analiştii politici – un troc, prin care Puterea, coagulată în jurul marelui partid de stânga PSD, ar urma să-şi planteze un om în fruntea celuilalt mare serviciu secret al României, SIE.
Rod sau nu al unui compromis, numirea aduce cu sine şi o mare presiune asupra lui Hellvig, căruia unii, în frunte cu preşedintele Senatului, ex-premierul liberal Călin Popescu Tăriceanu, îi reproşează că lipsa de expertiză în domeniu îl face prea crud pentru un post, deopotrivă, complex şi încărcat cu multa responsabilitate. Prezent la votul din Parlament, Hellvig şi-a făcut cunoscute priorităţile mandatului, între care se regăsesc combaterea corupţiei, dezvoltarea capacităţii de apărare naţională şi aprofundarea cooperării cu partenerii euro-atlantici, în special cu Statele Unite.
Pe fondul nemulţumirii publice, una cu temei şi vechime, că Parlamentul exercită un control exclusiv formal asupra SRI, Hellvig a vorbit despre dialog şi transparenţă, ce ar fi lipsit cu desăvârşire încă de la înfiinţarea instituţiei, în 1990. Eduard Hellvig: ”Vă asigur de întreaga mea disponibilitate de colaborare şi de a promova un dialog inter-instituţional, precum şi cu partidele politice şi societatea civilă, cât mai transparent şi cât mai eficient”.
Iar discursurile ţinute de reprezentanţii partidelor parlamentare au zugrăvit un profil ce-l califică pentru funcţie. Ilie Sârbu, liderul senatorilor PSD: ”E un om destul de echilibrat, ponderat şi eu cred că la SRI e nevoie de calm, de gândire aşezată, fără impulsuri de moment. Acestea sunt calităţi care pot să aducă un beneficiu SRI.” A urmat Cristina Pocora, deputat PNL: ”Eduard Hellvig are toate calităţile care îl recomandă ca şef civil pentru conducerea Serviciului Român de Informaţii. Are pregătirea necesară, are şi profil uman necesar pentru conducerea unei astfel de instituţii.”
Nici Verestóy Attila, senator UDMR (de opoziţie), nu a făcut excepţie de la regulă: ”Este un civil, din toate punctele de vedere, şi, într-adevăr, va fi agreat de partenerii noştri din comunitatea europeană şi euro-atlantică.” Rămâne de văzut dacă activitatea sa va fi pe măsura acestui laudatio care a însoţit votul din Parlament.