Un nou pas spre votul prin corespondență
Guvernul României va pune la dispoziţia Parlamentului, până la sfârşitul săptămânii, un plan de măsuri privind votul prin corespondenţă.
Valentin Țigău, 09.02.2016, 13:54
Alegerile prezidentiale din 2014 i-au adus în prim-plan pe românii din diaspora, care au votat masiv, impunând o schimbare de atitudine în relaţia politicianului cu cetăţeanul de rând. În perspectiva alegerilor locale şi generale de anul acesta, era firească o continuare a preocupărilor privind perfecţionarea sistemului electoral, prin introducerea votului prin corespondenţă şi prin alte măsuri care să facă mai accesibilă, mai sigură şi mai transparentă participarea la scrutin.
Prezent, luni, la o dezbatere în Parlament pe aceasta temă, premierul tehnocrat, Dacian Cioloş a anunţat că Guvernul va pune la dispoziţia Legislativului, până la sfârşitul săptămânii, un plan de măsuri pentru votul prin corespondenţă. El a spus că Ministerul de Externe a supus, deja, consultării publice lista documentelor doveditoare privind reşedinţa în străinătate, astfel încât cetăţenii să vină cu completări. În paralel, Ministerul şi Autoritatea Electorală Permanentă au început o campanie de informare.
Premierul a menţionat că Executivul îşi asumă, integral, responsabilitatea organizării alegerilor din diasporă. Dacian Cioloş: Guvernul pe care îl conduc şi-a asumat organizarea alegerilor în mod nepărtinitor, după ce, în mai multe rânduri, guverne precedente au fost acuzate de organizare defectuoasă. Organizarea acestor alegeri însă, Guvernul o va face pe baza legislaţiei elaborate de Parlament, pentru că aici, în Parlament, este locul dezbaterilor şi deciziilor pentru modificarea legislaţiei privind alegerile. Guvernul, oricum, singur, în sistemul democratic în care ne aflăm, nu poate să intervină şi să modifice definitiv o legislaţie fără acordul Parlamentului.
Declaraţia premierului a fost facută în contextul în care PNL a cerut Executivului să modifice, prin ordonanţă de urgenţă, legea prin care primarii sunt aleşi într-un singur tur de scrutin. PSD respinge această propunere, acuzându-şi adversarii politici că doresc ajustarea legii în interes propriu. PSD, plecat de la putere în noiembrie trecut, consideră ca inadmisiblă schimbarea legii electorale cu doar câteva luni înaintea scrutinului local. Prins între opţiunile antagonice ale partidelor, guvernul se simte dator să reamintească liderilor politici că legile se schimbă doar în Parlament, cu vot majoritar.
Dacian Cioloş: Pentru toţi cei care doresc o creştere a încrederii cetăţenilor în Parlament şi în capacitatea Parlamentului de a reprezenta dezbaterea din societate, o astfel de discuţie şi o asumare în parlament a unui vot pe aceste proiecte de legi nu ar face decât să ducă la un câştig pentru democraţie în România. Această atitudine politică ar fi binevenită, acum, când societatea îşi asumă cu fermitate punctele de vedere privind o nouă construcţie politică în România.