Un nou Parlament European
Premierul Victor Ponta a salutat realegerea lui Martin Schulz ca preşedinte al Parlamentului European. Este un om în care am mare încredere, care a luptat întotdeauna pentru interesele cetăţenilor europeni şi a susţinut cu tărie România în Uniunea Europe
Corina Cristea, 02.07.2014, 12:37
Sprijinit de social-democraţi şi de popularii europeni, Martin Schulz a fost reales pentru un mandat de doi ani şi jumătate în funcţia de şef al legislativului european, consemnându-se astfel o premieră la Bruxelles – acelaşi titular în această funcţie. Printre priorităţile pe care Schulz le-a enumerat în mandatul actualei sesiuni se află şomajul în rândul tinerilor, reformele în domeniul financiar, agenda digitală şi o politică de azil comună.
Martin Schulz: Parlamentul European trebuie să investească tot ceea ce poate în a lupta împotriva şomajului în rândul tinerilor, pentru că şomajul distruge încrederea în instituţiile europene. De aceea, din calitatea mea de preşedinte al Parlamentului European, prioritatea numărul unu va fi să mă asigur că banii europeni vor fi investiţi în crearea de locuri de muncă pentru tânăra generaţie.”
Uniunea Europeană va rezolva problemele interne doar atunci când va rezolva problemele regiunilor în care ele apar, consideră Schulz, iar aceste aspecte, spune el, oarecum neglijate din cauza crizei economice, au dus la neobservarea unor lucruri dramatice care se întâmplă în jur, precum războiul civil din Siria şi fluxurile de refugiaţi care vin de acolo. Sunt provocări în fiecare zi, precum destrămarea Irakului, radicalizarea care are loc în regiuni vecine ale Uniunii Europene, destrămarea unor state întregi – a amintit Schulz.
În opinia sa, nu trebuie subestimate aceste lucruri şi e nevoie nu doar de o dezbatere despre cum trebuie gestionată situaţia la nivelul valurilor de refugiaţi, ci şi de mai mulţi bani pentru politica de dezvoltare. Reformele în domeniul financiar trebuie continuate, negocierile cu SUA pentru Acordul de liber schimb vor fi extinse şi vor fi dificile şi cu toţii suntem de acord că avem nevoie de o Cartă a Drepturilor Fundamentale Digitale, a mai spus Schulz, pledând, în acelaşi timp, pentru o politică comună de azil, pentru o justiţie pentru oameni şi o politică energetică prin care să se asigure independenţa în acest domeniu. Lupta împotriva schimbărilor climatice va avea, de asemenea, un rol important – a mai spus social-democratul Martin Schulz, ales prima dată preşedinte al Parlamentului European în ianuarie 2012.
În a doua jumătate a actualei legislaturi, conducerea Parlamentului European va reveni unui reprezentant al popularilor. Din România, nominalizate de social-democraţi, respectiv de popularii europeni, eurodeputatele Corina Creţu şi Adina Vălean se vor număra printre cei 14 vicepreşedinţi ai Parlamentului European.