Un nou pachet de servicii medicale de bază
Noul contract-cadru în domeniul sănătăţii pentru acest an a intrat în vigoare la 1 aprilie.
Daniela Budu, 02.04.2018, 12:42
Creşterea accesului persoanelor asigurate la medicamente şi servicii medicale, debirocratizarea şi transparentizarea activităţii furnizorilor de servicii medicale, dar şi disciplina contractuală a acestora sunt măsuri din noul contract – cadru pe anul 2018 în România. Intrat în vigoare la 1 aprilie, actul normativ prevede că abia începând cu 1 iulie asiguraţii vor putea obţine medicamentele compensate sau gratuite de la oricare farmacie din ţară, aflată în contract cu sistemul asigurărilor sociale de sănătate, şi nu ca până acum, când farmacia trebuia să fie în contract cu aceeaşi casă de asigurări ca şi medicul prescriptor.
În mod similar, investigaţiile paraclinice recomandate de medicii aflaţi în contract cu sistemul asigurărilor sociale de sănătate vor putea fi efectuate la oricare furnizor de profil din ţară, indiferent de casa de asigurări cu care acesta se află în relaţii contractuale. În pachetul de servicii medicale de bază s-au introdus noi servicii, ce vor fi oferite de medicul de familie. Între acestea se numără eliberarea adeverinţei pentru încadrarea în muncă a persoanelor aflate în şomaj sau a fişei sintetice pentru copilul cu handicap.
De asemenea, medicii care au obţinut competenţă pentru îngrijiri paliative şi care lucrează exclusiv în această activitate vor putea încheia contracte cu casele de asigurări pentru a acorda astfel de servicii în ambulatoriu. Îngrijirile paliative îmbunătăţesc calitatea vieţii pacienţilor şi a familiilor care se confruntă cu probleme asociate bolilor ce pun viaţa în pericol. Nu în ultimul rând, asiguraţii vor putea transmite casei de asigurări de sănătate şi prin poştă documentele necesare pentru aprobarea unui dispozitiv medical.
Toate aceste măsuri survin pe fondul numeroaselor probleme cu care se confruntă sistemul de sănătate din România. Reprezentanţii Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie au tras semnale de alarmă în nenumărate rânduri că în câţiva ani nu vom mai avea medici de familie, mai ales în mediul rural. Ani de zile, pe fondul unei subfinanţări cronice a Sănătăţii, România s-a confruntat cu un exod masiv al medicilor sau asistenţilor medicali, care au plecat în străinătate în căutarea unor locuri de muncă mai bine plătite.
Preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), Radu Gănescu, a atras atenţia că în România peste 600 de comunităţi nu beneficiază de medicină de familie şi există încă pacienţi care trebuie să parcurgă 60 – 80 de kilometri pentru a ajunge la un medic. În încercarea de a stopa aceste exod, executivul de la Bucureşti a majorat considerabil din acest an salariile medicilor şi asistenţilor medicali.