Un nou ministru al Apărării în România
PSD l-a desemnat pe Angel Tîlvăr drept nou ministru al Apărării. El ar trebui să ocupe funcţia până la rotaţia premierilor, în mai 2023, când portofoliul ar urma să-i revină PNL.
Daniela Budu, 01.11.2022, 11:59
Social-democratul Angel Tîlvăr este noul ministru al Apărării din România. El a fost desemnat de conducerea PSD pentru portofoliul de la Ministerul Apărării Naţionale, după ce aceasta a rămas vacant săptămâna trecută, în urma demisiei lui Vasile Dîncu. Domeniul este de competenţa social-democraţilor, în urma împărţirii ministerelor în cadrul coaliţiei de guvernare cu PNL și UDMR. Cred că în acest moment, în situaţia complicată pe care o avem la graniţă, avem nevoie de o persoană ponderată şi cu o puternică viziune europeană, euroatlantică, a afirmat preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.
Parlamentar din 2004, deputat și senator, Angel Tîlvăr are 60 de ani și este de profesie profesor de limbă engleză, dar, potrivit CV-ului publicat pe pagina Camerei Deputaților, este absolvent al Colegiului Naţional de Apărare şi al Academiei Naţionale de Informaţii Mihai Viteazu”. În 2014, Angel Tîlvăr a fost numit în funcția de ministru delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare. În prezent, este preşedinte al Comisiei pentru Afaceri Europene din Senat şi şeful delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară NATO.
Într-o declaraţie anterioară, Angel Tîlvăr a arătat că priorităţile mandatului său sunt legate de invazia nejustificată a Rusiei în Ucraina şi de militarii români care sunt prezenţi în diferite teatre de operaţiuni din afara ţării:
“La estul României există o situaţie de securitate cauzată de invazia unui stat suveran de către Rusia lui Putin, invazie neprovocată şi nejustificată. Aceasta este principala preocupare pe care o avem la acest moment. Pe de altă parte, aş vrea să nu uităm că există militari români care îşi desfăşoară activitatea menită să păstreze pacea în diferitele zone ale lumii. Și ei sunt la fel de importanţi pentru noi. Totodată, vorbim foarte mult de faptul că vom aloca 2,5 % din PIB pentru Apărare. Vreau să nu uităm că sunt la fel de importanţi pentru noi oamenii implicaţi în ceea ce numim arhitectura de apărare”.
Premierul liberal Nicolae Ciucă, care a asigurat interimar portofoliul, i-a urat succes noului ministru şi a subliniat că România este un contribuitor responsabil şi activ la promovarea securităţii şi stabilităţii euroatlantice. Experienţa domniei sale ca preşedinte al delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO şi cea de reprezentant în forul legislativ pentru mai multe mandate sunt argumente solide pentru preluarea portofoliului apărării, a transmis premierul.
Din opoziție, preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că noul ministru nu este o alegere fericită pentru acest portofoliu. În opinia sa, în actualele condiţii, cu un război la frontierele României, în fruntea Ministerului Apărării este nevoie de cineva care să inspire încredere. Amintim că pe 24 octombrie, Vasile Dîncu a demisionat din funcţia de ministru al Apărării, după nici un an de mandat, invocând imposibilitatea colaborării cu preşedintele Klaus Iohannis.